Dormánfalva tulajdonaként telekkönyvezték az úzvölgyi temetőt

Levélben értesítette Csíkszentmárton önkormányzatát a mojnesti kataszteri hivatal, hogy a Bákó megyei Dormánfalva tulajdonaként telekkönyvezték az úzvölgyi temetőt – adta hírül Hargita Megye Tanácsa. A telekkönyvezésre benyújtott kérésről is értesítették a csíkszentmártoniakat, s bár a Hargita megyeiek a rendelkezésre álló 15 nap alatt megtámadták azt, a telekkönyvezés mégis megtörtént. A törvényes lehetőségeket kihasználva ezt ismét megtámadja Csíkszentmárton önkormányzata, a következő lépés pedig a perbe hívás lesz.


Fotó: Szekeres Attila


Erről és a további teendőkről egyeztetett hétfőn, június 24-én az úzvölgyi haditemető ügyében Hargita Megye Tanácsa keretében létrehozott munkacsoport, melynek ülésére meghívták Gergely Andrást, Csíkszentmárton polgármesterét is. Borboly Csaba megyei önkormányzati vezető rámutatott, ismét felszólítják a Bákó megyei prefektust, hogy állítson le mindenféle intézkedést az úzvölgyi temetővel kapcsolatosan, „hiszen már hamarabb meg kellett volna tegye, így pedig törvénytelenséget törvénytelenségre halmoznak”, s maga a prefektus is bűnrészessé válik. Hozzáfűzte, magánszemélyként a közérdekű információkhoz való hozzáféréshez vonatkozó törvény értelmében tájékoztatást kér a prefektustól, illetve bejelentést tesz a június 6-i dulakodás miatt. Ugyanakkor a kataszteri hivatalnak is írnak, hiszen nekik nem csupán formai szempontból, de jogilag is meg kellett volna vizsgálniuk a telekkönyvezésre vonatkozó dokumentáció helyességét.

A megbeszélésen elhangzott: a Hargita megyeiek ismét levelet küldenek azoknak az intézményeknek, amelyeket korábban is megkerestek az ügyben, ám választ nem kaptak. Az úzvölgyi temető helyzetének súlyosbodásáról tájékoztatják a honvédelmi minisztériumot, a Hősök Emlékének Országos Hivatalát, a fővárosi és a kolozsvári történelmi egyetemeket, és segítségüket kérik az ügy megoldásához.

A román védelmi minisztérium tárgyalást javasolt Magyarországnak a katonai temetők, kifejezetten az úzvölgyi sírkert ügyében. A megbeszélést a Maszol értesülései szerint június 26–án tartják Bukarestben. A megbeszélést a román minisztérium részéről az Hősök Emlékének Országos Hivatala, magyar részről a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma szakemberei folytatják le. Hargita Megye Tanácsa összeállított egy tájékoztató anyagot az úzvölgyi temető ügyében, amit az előző hét végén a magyar és a román szakminisztériumnak egyaránt elküldött.

Demeter Virág Katalin

 

Háromszék

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog