Dan Tanasă Zágonban is felütötte fejét

Zágonban, ahol soha semmilyen etnikai gond nem merült fel, le akarják vetetni a polgármesteri hivatalról a község zászlóját. Ezen fehér alapon az a címer szerepel, amelyet elfogadtak, és megjelent a Hivatalos Közlönyben. Kis József polgármestert arra is rá akarják venni, vetesse le a gyűlésteremből a testvértelepülések (egy lengyel, egy szlovák és egy magyar) zászlóit, ráadásul a tárgyalást éppen március 15-re tűzték ki.


Kérdésünkre Kis József hangsúlyozta: nem a prefektus, hanem Dan Tanasă volt az, aki feljelentette az önkormányzatot. Az elöljáró kiemelte, ő minden törvényes előírást betart: a főbejáratnál ott lobognak a román zászlók, székely zászlót nem tesz ki a községházára, „csak ha olyan ünnep van”, a községzászló nem a főbejáratnál díszeleg, hanem a másod-bejárónál, a testvértelepülések zászlói pedig az esketőteremben kaptak helyet.

A polgármester felháborítónak találja, hogy Dan Tanasă a községben élő románság és a magyarság közötti békés együttélést is képes bolygatni.

– Ha baja van velem, akkor jöjjön el Zágonba, és mondja el, ne pedig a fotósokat küldje, mint valami szekusokat – jegyezte meg Kis, aki szerint inkább hagyni kellene az önkormányzatot dolgozni, nem pedig ilyen provokációkkal zavarni a munkájukat.

Újságírói kérdésre válaszolva, a március 15-i bírságokkal kapcsolatban Márton Árpád RMDSZ-képviselő kifejtette: olyan törvényeink vannak, köztük a zászlóhasználatra vonatkozó törvény, ami értelmezhető, ám minden „erőltetett értelmezés”, ami nem veszi figyelembe a más törvények által a közösségeknek megadott jogokat, visszaélés! Egy normális országban azokat bírságolnák meg, akik visszaélnek a hatalmukkal – ez esetben a prefektust.

 Nagy Szabolcs Attila

 

hirmondo.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog