„Amikor 896-ben bejöttek a magyarok, itt románokat találtak”

Fotó: Bíró István

"Terjedelmes közleményben fakadt ki a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR), amiért a magyar elöljárók szándéknyilatkozatot írtak alá a napokban Székelyföld és Dél-Tirol együttműködésére vonatkozóan.

 

Az együttműködési megállapodás kidolgozásának a szándéknyilatkozatát Sep­siszentgyörgyön írták alá Kovászna, Hargita és Maros megye önkormányzati vezetői az olaszországi Bolzano autonóm megye (Dél-Tirol) helyettes kormányzójával. A CNMR közleménye szerint ez a szándéknyilatkozat veszélyezteti Románia nemzetbiztonságát. A koalíció képviselői hosszan taglalják, hogy milyen előzményei vannak az autonómiatörekvéseknek, és hogy az RMDSZ felvállaltan a dél-tiroli mintára akarja megvalósítani Székelyföld területi autonómiáját. Mint írják, a Székelyföld területi autonómiájának megszerzésére irányuló manipulációt nem szemlélheti passzívan a román nép, amely „vérrel írta ennek a román földnek a 2000 éves történelmét”. „Az úgynevezett Székelyföld egy új irredenta találmány. (…) A románok több ezer éve vannak Erdélyben. Amikor 896-ban a magyarok idejöttek, itt románokat találtak” – fejtegeti Alexandru Cumpănaşu, a CNMR elnöke.

Bíró Blanka

Folytatás: kronika.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog