Egyre több ortodox kereszt jelenik meg a marosszéki magyar többségű települések főútja mentén.

Egyre több ortodox kereszt jelenik meg a marosszéki magyar többségű települések főútja mentén –írja a Krónika. Ott is kezdenek elszaporodni a bizánci jelképek, ahol hívek is alig vannak, sőt a jelképek felállítói általában mellőzik a törvényes lépések megtételét, és építkezési engedély nélkül helyezik el a kereszteket.

 

Legutóbb a Marosvásárhely melletti Koronkán, a Vácmány aljában jelent meg egy pravoszláv szimbólum, amelyet nagy nyilvánosság előtt helyeztek el – egyházi méltóságokat, politikusokat, közéleti személyiségeket hívtak meg –, majd az áldási szertartás után szabadtéri zenés, táncos ünnepélyt rendeztek. Székelymosonban szintén egyik napról a másikra jelent meg az ortodox kereszt, a település polgármestere, Tóth Sándor utazás közben vette észre a falu egyik dombjára elhelyezett hatalmas keresztet. Marosvásárhely nyugati részében az évtizedekig álló hagyományos keresztet cserélte ki valaki, szintén építkezési engedély nélkül pravoszláv keresztre.

A Krónika cikkéből kiderül, hogy a magyar lakta települések polgármesterei inkább kerülik a vallási konfliktus kiéleződését, nem akarnak „cirkuszt" csinálni.


Fotó: Haáz Vince

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog