Már a hányatott sorsú rétyi honvédszobor is szemet szúrt a feljelentőknek

Szemet szúrt a rétyi honvédszobor: a „hivatásos feljelentők” levélben fordultak az önkormányzathoz, arra kérve választ, hogy szabályos és törvényes volt-e az emlékmű visszaállítása. 


Archív • Fotó: Kovászna Megye Tanácsa sajtóirodája

 

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnöke elmondta,

ki elhalad az úton, most is láthatja a szobrot, pontosabban még láthatja, mert most levelezünk erről a szolgálatos feljelentőkkel. Milyen cinikus a láthatatlan rendszer, amely éppen a centenárium évében kérdőjelezi meg egy honvédemlékmű létét. 

A talapzattal együtt hat méter magas, terméskőből készült magyar honvédemlékművet egy szentivánlaborfalvi malomtulajdonos, Pál Ferenc állíttatta 1942-ben a háromszéki Rétyi Nyír bejáratánál. A szobrot 1945-ben a „felszabadító” seregek megcsonkították – a golyónyomok ma is látszanak rajta –, a fejetlen honvédet egy évvel később a Székely Nemzeti Múzeumba menekítették. Ott a cinteremben állt 1977-ig, amikor egy Ceauseșcu-látogatást megelőzően eltüntették. Akkor a múzeum egyik alkalmazottja a múzeum udvarán elásta, hogy megmentse az enyészettől. Végül a szobrot 2010-ben előásták, restaurálták, és visszaállították a Rétyi Nyír bejáratához.

Forrás: szekelyhon.ro/

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog