Dormánfalva tulajdonaként telekkönyvezték az úzvölgyi temetőt

Levélben értesítette Csíkszentmárton önkormányzatát a mojnesti kataszteri hivatal, hogy a Bákó megyei Dormánfalva tulajdonaként telekkönyvezték az úzvölgyi temetőt – adta hírül Hargita Megye Tanácsa. A telekkönyvezésre benyújtott kérésről is értesítették a csíkszentmártoniakat, s bár a Hargita megyeiek a rendelkezésre álló 15 nap alatt megtámadták azt, a telekkönyvezés mégis megtörtént. A törvényes lehetőségeket kihasználva ezt ismét megtámadja Csíkszentmárton önkormányzata, a következő lépés pedig a perbe hívás lesz.


Fotó: Szekeres Attila

Románia: ha magyar vagy földbe döngölnek! A román állam kontra ozsdolai közbirtokosság.

Romániában jogalkotásról lehet beszélni, de annak betartásáról kevésbé.

Ha egy országban jogi szempontból már semmit nem jelent a törvény.

Ha a bíróságon az ítéleteket szubjektív módon hozzák meg.

Ha magyarokról van szó akkor veszteskén indul a joga érvényesítésekor.

Az úzvölgyi esetet nézve, ha egy magyar önkormányzat tulajdonában levő temetőt, ki lehet sajátítani a telekkönyv meghamisításával, akkor értelemszerűen igazoló akták meghamisításával, a törvény kikerülésével bármely magán- vagy közösség tulajdonban levő vagyonra ráteheti az állam a kezét.

Egyszóval nem beszélhetünk jogállamiságról.

Volt titkosszolgák is segítik a MOGYE román rektorát

Talán nem véletlen a „szekustempó”, amiről a hallgatók lapunknak panaszkodtak: a Securitate utódszervezetének több tisztje is osztogathat tanácsokat a vezetőségnek

Miközben szimbolikus és adminisztratív téren is zajlik a román térfoglalás a marosvásárhelyi orvosi egyetemen, sokszor az egykori Securitate módszereit idéző módokon, gyanús figurák tűnnek fel Leonard Azamfirei rektor mellett.


Volt titkosszolgák is segítik a MOGYE román rektorát
Hamarosan a Nobel-díjas román–amerikai orvos neve díszeleghet a főépületen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Titokban Emil Palade lett a MOGYE-ból


Fotó: zi-de-zi.ro

Titokban felvette Emil Palade Nobel-díjas román származású amerikai tudós nevét a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem – számolt be az Erdély TV csütörtökön. Ezt Leonard Azamfirei rektor jelentette be az intézetben zajló nemzetközi tudományos konferencia szerdai megnyitóján, amikor már három napja hivatalosan az Emil Palade nevet viselte egyetem.

Megint a nacionalista háttérhatalom győz Romániában?

A románok brutális erőszakkal elfoglalták az úzvölgyi sírkertet. A  magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe. Letépték a nemzeti színű szalagokat, fejfákat és magyar katonák sírjairól kereszteket törtek le. Mindez abban a Romániában történt, amely jelenleg az EU soros elnöke, és ahova néhány napja a pápa látogatott el. Így értelmezik a mioritikus vidéken a demokráciát ha nem vagy román a földbe kell döngölnek. 

Semmi sem változott

A Volt Politikai Foglyok Szövetségének (VPFSZ) Kovászna megyei elnökével, Török Józseffel közösen tartott sajtótájékoztatón mutatott rá csütörtökön Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő a kommunista titkosrendőrségtől örökölt beidegződések, valamint szemléletmód napjainkban is tapasztalható továbbélésére és ennek következményeire, Beke Istvánra és Szőcs Zoltánra nézve.

Zavarja az emléktábla

Hiába maradt alul Dan Tanasă blogger a Gyerő József kovásznai polgármester elleni perben, a hivatásos feljelentő tovább folytatja a harcot a művelődési ház oldalán levő Széchenyi-emlékplakett levételéért. Ezúttal az emléktábla elhelyezését jóváhagyó tanácshatározatot támadta meg.

Úzvölgye - A lakatokat levetetik, idegen katonák sírja felett akarnak ünnepelni a román ortodoxok


Egy kis képelemzés: a zászlók szerint "európai katona is van eltemetve ott." Fotó: MTI/Veres Nándor.

A legutóbbi "román kutakodások" szerint a védelmi minisztérium alárendeltségében működő Hősök Emléke Országos Hivataltól származó adatokat is közölt, melyek szerint az úzvölgyi temetőben 149 ismert és nyolc ismeretlen román katona van eltemetve. Ne csodálkozzunk, hisz akik egy nép történelmét meghamisítják és a daco román elméletet bizonygatják mai napig, azoknak nem nehéz egy haditemető tényeit félremagyarázni. A bizonyítékuk áttetsző, hisz nehezen elképzelhető, hogy a háború hevében 149 román katonát ellenséges területre a román hadsereg átvisz két ágyúzás között eltemetni. Az inkább elhihető, hogy szegények román nevű magyar honvédek voltak. Szerintük  itt temettek el  1155, idegen hadsereghez tartozó katonát. Utóbbiak közül 794 magyar, 108 német, négy orosz, három szerb, két osztrák, két olasz és 242 azonosítatlan. Már a megfogalmazás is nacionalista és hamis, ami valahogy úgy értelmezhető, hogy a "román katonák" mellett idegenek is nyugszanak ott. (Forrás: Agerpres) 

Úzvölgyi katonatemető - Házkutatásokat végez a rendőrség Bákó és Hargita megyében

Fotó: MTI/Veres Nándor

Házkutatásokat végez a román rendőrség Hargita és Bákó megyében az úzvölgyi katonatemető román parcellájának állítólagos meggyalázása és egy független román európai parlamenti képviselő megverése ügyében.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog