Szilvay Gergely: Wass Albert: dilettáns náci vagy sem?

Esterházy Péter és a válaszúti író munkássága is egyenetlen, felesleges tehát a kettős mérce.
 A Wass Albert tér (2010 előtt Pákozd tér)

„Mondjuk a Wass Albert térnek például nem nagyon örülök, megmondom őszintén. Tehát a Széll Kálmán legalább nem volt, hogy mondjam, náci vagy náci kollaboráns. Wass Albert írói munkájának minősége nem írja felül a politikai támadhatóságát” – jelentette ki Karácsony Gergely az Index kérdésére annak közvetítésében, miközben épp azt fejtegette, hogy nem kezd utcaátnevezésekbe és kultúrharcba.

Kézdivásárhely: Tíz év után Udvartér Teátrum

Tíz évvel ezelőtt ugyanilyen lázban éghetett a kézdivásárhelyi kultúrát kedvelő közösség mint most – kezdte beszédét Lung László Zsolt, a Vigadó Művelődési Ház igazgatója a kézdivásárhelyi színház fennállásának 10. évfordulójára szervezett rendezvénysorozat első eseményén, a színház eddigi előadásainak plakátjaiból készült kiállítás megnyitóján. A tizedik évforduló egyben névadó ünnepség is volt: a kézdivásárhelyi városi színház ezután Udvartér Teátrum néven folytatja tevékenységét.


Az Ünnep című előadás bemutatójával ünnepelték a tízéves kézdivásárhelyi színházat. Fotó: Máthé Zoltán

Az elsodort falu, amely maradandó hatással volt a magyar politikai gondolkodásra

Fotó: valaszonline.hu

Egy évszázaddal ezelőtt jelent meg a XX. századi magyar történelem egyik kulcsregénye, Az elsodort falu. Szabó Dezső műve maradandó hatást gyakorolt a Horthy-korszak politikai gondolkodására, sőt bizonyos mértékben máig hatóan befolyásolja a honi jobb- és baloldal eszméit.  Itt letülthető: I. kötet (31,6 MB)   II. kötet (33,0 MB)

Múltunk lenyomatai

Megmaradásról, nemzeti öntudatról, kegyeleti helyekről, hadisír-gondozásról tartott vetített képes előadást, valamint úti és élménybeszámolót dr. Grezsa Ferenc, magyarországi egyetemi tanár péntek este Sepsiszentgyörgyön, a szemerjai református templomban.

Kihívás az olvasóvá nevelés – év eleji beszélgetés a megyei könyvtár igazgatójával

Az olvasási kedv alakulásáról, elképzelésekről, programokról, az intézmény működéséről, megvalósításra váró tervekről faggattuk Szonda Szabolcsot, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatóját.

Példabeszédek

Dugonics András piarista szerzetes a 18. században írta a következőt: „Mert minden Közmondásnak eleje egy embertől származott, a’ többiekre az-után-terjedett”

Kárpátaljai alkotó székelyföldi bemutatkozása

A Kárpát-medencei és ezen belül a jelenleg Ukrajnában élő magyarság II. világháborút követő és napjainkban is folytatódó megpróbáltatásairól és szenvedéséről esett szó Matl Péter kárpátaljai szobrászművész, festő, grafikus tárlatának vasárnapi megnyitóján. Ötösével címet viselő, pasztellgrafikai vándorkiállításának az unitárius egyházközség József Lajos Közösségi Háza adott otthont Sepsiszentgyörgyön.

Városi színház, Jordi Galcerán: A Grönholm-módszer


Jordi Galcerán 1964-ben született katalán szerző, 2003-ban mikor megírta az egyfelvonásos Grönholm-módszer darabot még nem tudta, hogy 2018-ra mennyire polkorrekt lesz. Igazi nyugati 21. századi tragédia, komédia ezt inkább a nézőre kell bízni. Azokban a fordulatokban amellyel szembesíti a nézőt a szerző, azt a gondolkodási, viselkedési formát sugallja, amely ma kezd eluralkodni a világban.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog