Ilyen lenne Molière Don Juan-ja a mesterséges intelligencia rendezésében


Molière Don Juanját tűzte műsorra a Nemzeti Színház írja az MTI. Megkérdeztük a Mesterséges Intelligenciát (MI), szerint egy 21. századi adaptáció hogyan nézne ki.


Alekszandar Popovszki rendezésében a Nemzeti Színházban Moliére Don Juan, avagy a Kőszobor lakomája című darab röviden így néz ki. Megfigyelhető, hogy Popovszki és a MI által  elképzelés ellentétes de sok közös vonással találkozunk, különösen a jelenlegi társadalmi helyzet megítélésében.

Egy húron pendültek Óbecsén


Útravaló a Vajdaságban

 A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza partnereként 2022-ben hirdette meg óvodapedagógus-képzését Útravaló címmel. A második kurzust – népzene és népdal tematikával – január utolsó hétvégéjén szervezték Óbecsén. A találkozó tapasztalatait Tálas Ágnes óvodapedagógus és Benedek Árpád zenepedagógus foglalta össze.

Dübörög a cenzúra a WOKE kultúra jegyében


Barry McGovern Vladimir, Alan Stanford Pozzo és Johnny Murphy Estragon szerepében a Waiting for Godot at The Gate, Dublinban. – Beckett határozottan kijelentette, hogy ezt a darabot öt embernek kell előadnia. Fénykép: Marc O'Sullivan (Irish Times.)

 

Az ír rendező kizárólag férfiakból álló Beckett-darabját törölték, mivel csak férfiak vehettek részt a meghallgatáson Írja az Irish Times.

A Waiting for Godot című film hollandiai színpadra állítása becketti fordulatot vett, amikor a helyszín lemondta az előadásokat, mert az ír rendező csak férfiakat hallgatott meg a kizárólag férfiakból álló szereplőgárdában.

„Teljesen azt mondanám, hogy az életem az elmúlt hetekben teljesen abszurd lett” – mondta a donegali születésű Oisín Moyne (24), aki abban reménykedett, hogy az élet irracionalizmusáról szóló Samuel Beckett művével debütálhat rendezőként.

Archaikus hegedűjáték


Felvidéki ipolymenti zenészek (archívum)

Jánosi András értekezése a Kossuth Rádió kora reggeli műsorában

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora február második hetében az archaikus magyar hegedűjátékkal foglalkozik. A szerkesztő Jánosi András népzenész doktori értekezéséből idéz.

Hétvége a népzene jegyében

I. Felvidéki Népzenész Találkozó

 Komárom ad otthont február 3–4-én az I. Felvidéki Népzenész Találkozónak. A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia támogatásával létrejövő jeles eseményről, Lakatos Róbert, a Városi Művelődési Központ igazgatója, főszervező számol be.

Bearanyozott világunk


A Magyar Állami Népi Együttes egy éve

 

A megalakulásának hetvenedik évére visszatekintő Magyar Állami Népi Együttes ünnepét beárnyékolta a pandémia. Az elmúlt tizenkét hónap viszont már az újjászületés jegyében telt el, erről számol be Mihályi Gábor együttesvezető.

 

A vajdasági hagyományőrzés egy éve


Vajdasági Családitáncházak (illusztració)

 

Visszatekintés a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkájára

 A pandémiás időszak elmúltával a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársai újult erővel végezték feladatukat. A beszámoló olvasói a bőség zavarával küzdhetnek, így az összeállítás ezúttal a képzésekre és a fiatalok bevonása a hagyományőrző munkába témakörökre fókuszál.

Világszerte ismerik és elismerik (Nyolc éves az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület)


Bírósági bejegyzése hivatalossá válásának nyolcadik évfordulóját ünnepli ma a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület, mely mozgalmas éveket tud maga mögött, kivéve a koronavírus-járvány okozta megszorításokkal teli esztendőt. A tavalyi év is igen sikeres volt. Minekutána 2019-ben az egyesületet tagjai közé fogadta a Genealógiai és Heraldikai Világszövetség, tavaly a Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének vált egyetlen romániai aktív tagjává.

A felvidéki Hálózat egy éve


Felvidéki Nyitra néhagyományoktatásban illusztráció

 

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia munkatársai sikeres évet tudhatnak maguk mögött. Az eredményeket Farkas József, a Hálózat vezetője foglalja össze.

Alkategóriák

Alkategóriák

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog