Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

30 éve történt: Százezres tüntetés Erdélyért

Harminc évvel ezelőtt, 1988. június 27-én, Erdély védőszentje, Szent László király névnapján százezres tüntetés volt Budapesten az akkor végveszélyben levő Erdélyért. Ez a tüntetés adta vissza a magyarság méltóságát.

A falurombolást eltervező Ceausescu-rendszer nemzetközi lelepleződése, majd elszigetelődése ezzel a tüntetéssel kezdődött. Egy évvel később, a Szent László napi tüntetés főszervezője már Washingtonban, kongresszusi meghallgatáson leplezi le az erdélyi magyarságot ért emberi jogi sérelmeket. A magyar belpolitikában ez a tüntetés tette igazán politikai tényezővé a Kádár rendszer akkor kibontakozó ellenzékét, élén az MDF-el. Összeállításunk e jeles eseménynek állít emléket.

 A Szent László-napi tüntetést szervező hétfős társaság 1988. május 23-án ült össze először Dragon Pál szentendrei lakásán, és felvette az Erdélyt Védő Magyarország Független Bizottság nevet, vall a kezdetekről 2017-ben megjelent könyvében a főszervező dr. Nagy László ügyvéd. Ekkor döntöttek arról, hogy az Erdély-védő megmozdulást Erdély védőszentjének, Szent László lovagkirály névnapjára, 1988. június 27-re időzítik.

A Bizottság második találkozójára Budapest II. kerületében, a Török utcai borozóban került sor 1988. május 30-án. Ekkor fogalmazták meg azt az angol nyelvű táviratot, amelyet a Moszkvában találkozó Ronald Reagan amerikai és Mihail Gorbacsov szovjet államfőhöz intéztek. A táviratot dr. Nagy László fogalmazta, és dr. Regéczy Nagy László fordította le angolra. Íme a távirat szövege:

 „Engedjék meg, hogy nagy fontosságú tanácskozásukhoz sok sikert kívánjunk. Egyúttal kérjük, hogy fordítsák figyelmüket a közép-európai térség legneuralgikusabb pontjára, a végveszélybe került romániai magyarságra és a vele sorsközösségben élő német etnikumra is. Nagyra becsüljük az Önök közös erőfeszítéseit, amiket az emberi jogok egyetemes érvényre juttatása tekintetében kifejtenek. Bízunk Önökben és szabadságszerető népeik szolidaritásában. Budapest, 1988. május 30.

Védő Magyarország Független Bizottság”

 A Bizottság harmadik találkozójára ugyancsak a Török utcai borozóban került sor 1988. június 6-án. Ekkor jelent meg első ízben a Bizottság ülésén Csurka István és Kiss Gy. Csaba az MDF színeiben, Németh Zsolt a Fidesz nevében, dr. Zétényi Zsolt a Bajcsy-Zsilinszky Endre Baráti Társaság képviseletében és Mécs Imre a Szabad Kezdeményezések Hálózata részéről. Ekkor döntöttek arról, hogy a Hősök terén a szervező bizottság nevében egyetlen beszéd hangzik majd el, amely szövegének megírását Csurka István vállalta, Kiss Gy. Csaba közreműködésével. Arról is határoztak, hogy a tüntetés elfogad egy Memorandumot, amelyet Románia budapesti nagykövetének adnak át. Az emlékirat megszövegezését dr. Nagy László vállalta, dr. Gehér József adatai alapján. A szöveg véglegesítésében dr. Zétényi Zsolt működött közre.

 A Bizottság utolsó ülésére 1988. június 25-én került sor. Ekkor értesültek arról, hogy a román nagykövet nem vette át azt a táviratot, amelyben a Memorandum átadásának szándékáról értesítették. Ezért egy furfangos cselhez folyamodtak: egy gyász-táviratba álcázva újraküldték a bejelentést, amelyet a nagykövet gyanútlanul átvett…

A tüntetés zászlaját regénybe illő kalandos körülmények között a Szent István-bazilika szentélyében, Szent István államalapító apostoli király, és Szent László lovagkirály színe előtt bontotta ki dr. Nagy László, Fónay Jenő és Töttössy Istvánné jelenlétében.

A menet innen indult. A Celladam-os Kovács Ádám világhírű, hangágyús Volga gépkocsija haladt elől, és a fél városban hallatszó hangerővel felváltva hallatott harangzúgást, a tüntetésre hívó Felhívás-t és a Székely Himnuszt…

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog