Bözödújfalu, amit unokáink sem látnak

Bözödújfalu (románul: Bezidu Nou, németül: Neudorf) elpusztult falu Romániában, Maros megyében. Közigazgatásilag Erdőszentgyörgyhöz tartozott. A falu a romániai falurombolás jelképévé vált: 1988-ban elárasztották egy víztározó építésekor.

 

A falu első említése 1566-ból való. A falu híressége a bözödújfalusi Madonna volt. Helyette 1740-ben fatemplomot, majd 1784-ben kőtemplomot emeltek. 1939-ben építeni kezdték ortodox templomát, de 1990-ben lebontották. Itt éltek az utolsó erdélyi szombatosok, míg 1868-ban zömük zsidó hitre tért. Egy részüket a németek koncentrációs táboraiba hurcolták el.

A gát építése már az 1970-es évek közepén megkezdődött, azonban pár év múlva a munkálatokat leállították, majd egy évtizeddel később folytatták. A kitelepítések 1985-től folyamatosan zajlottak.

Ekkor elkezdődött a falu kitelepítése. 1992-ben még 126 lakosa volt, melyből 99 magyar, 23 cigány és 4 román, de a tervek szerint minden lakót ki kellett volna telepíteni. 1994-re a a kis katolikus templomával együtt teljesen víz alá került, lakosai elköltöztek. Mindössze 12 ház menekült meg az elöntéstől, melyekben negyvenen laknak.

A tározó feltöltése 1994-re fejeződött be, ekkor a település csaknem teljesen víz alá került. A gát 625 méter hosszú és 28 méter magas. A helyiek sokszor saját kezűleg bontották vissza házaikat az alapokig, majd adták el építőanyagnak, mivel a hivatalos kárpótlás összege nevetségesen alacsony volt. A végül otthagyott anyagokat pedig a helyben maradók hordták el és használták fel. Miután egy vihar áldozata lett a vízben álló katolikus templom toronytetejének faszerkezete, 2014-ben leomlott maga a torony is, kitörölve ezzel a Ceausescu-féle falurombolás legismertebb szimbólumát, Erdélynek, a pusztuló magyar hagyományoknak és a különböző etnikumok békés együttlétének egyik jelképét.

Nem sikerült megmenteni a település dombra épült unitárius templomát sem. Azt nem a víz tette tönkre, a tervek szerint a kis templomot a szentendrei skanzennek az erdélyi tájegységet bemutató területén, de mire tettre került volna az elképzelés a templom használható építőelemeit a környékbeliek elhordták.

Az egykori bözödújfaluiak minden év augusztusában találkoznak a tó partján létrehozott emlékhelynél, ahol egy siratófalon a következő szöveg áll: „A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve és szeretve, példás békességben. Immár a katolikusok, unitáriusok, görögkatolikusok és székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.”

A templom megmentéséért 2014-ben alapították meg a Bözödújfaluért Egyesületet, amelyik az erdőszentgyörgyi polgármesteri hivatallal karöltve indított el egy széles összefogást a templom újjáépítéséért. Az idei találkozó alkalmával lerakták az új templom alapkövét.

Szék-helyek

Fotók: Tóth László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog