Erdély épített örökségei: Herkulesfürdő, egykoron büszkélkedő-, ma már lerobbant fürdőtelep

Herkulesfürdő románul Băile Herculane, németül Herkulesbad, latinul Aqua Herculis, római neve Ad aquas Herculi sacras volt,  Romániában, Krassó-Szörény megyében.
A Cserna folyó völgyében levő melegforrásokat már a rómaiak is ismerték. Herkulesnek templomot és oltárt emeltek itt, aki a melegforrások istene volt. Fürdőjét valószínűleg Traianus császár építtette, ásatásakor Herkules szobrok és fogadalmi táblák kerültek elő. Herkulesfürdőt a rómaiak tették virágzó gyógyfürdővé, és "Ad aquis Herculi sacerdos" (Herkules szent vizeihez) vagy "Thermae Hercului ad Mehadiam" (Herkules mehádiai hévizei) néven emlegették. 

 

105-107 között Traianus római császár parancsára fürdőket építettek, és Herkules tiszteletére szobrot emeltek. A fürdőtelep a népvándorlás idején szinte teljesen elpusztult.

Az egykoron virágzó fürdőélettel büszkélkedő település az Osztrák-Magyar Monarchia egyik leghíresebb fürdőhelye volt, még Ferenc József is gyakran ellátogatott ide.
A hatalmas hegyekkel körülvett fürdőtelep a Cserna-folyó vadregényes völgyében, 168 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. Több forrást is találhatunk itt, melyek kétfélék: sósak és kénesek.
A régi szállodák és a fürdőépületek a patak két oldalára épültek.

1734-ben gondoltak ismét az elfeledett gyógyfürdő felépítésére, gróf Hamilton osztrák altábornagy indítványára. III. Károly király rendeletére megkezdődött az építkezés, és a római romok alapjára, több más épülettel együtt, felépítették a Herkules-fürdőházat.


Központi nagy fürdő


1737-ben egy török támadás alkalmával az épületeket újból lerombolták, és ezután csak 1817-ben sikerült a fürdőtelepet ismét helyreállítani. Ekkor vette fel hivatalosan a Herkulesfürdő nevet, az addig viselt Mehádiai fürdők név helyett.
A fürdőhely virágkorát 1852 után élte, ekkor épült fel a gyógycsarnok, a Rezső- és Ferenc József-udvar és a kupolás Szapáry-fürdő. Szintén ebben az időben készültek a fürdőhely díszes villái és nyaralói.
Sajnos mára ezeket a régi, elegáns épületeket többnyire üresen, leromlott állapotban találjuk.

A fürdők penészesen lehullt vakolattal tátonganak. Fürödni persze lehet a patakban amint a képeken is láthatjuk. A központi parkban évek óta a részben felújított épület várja, hátha megszánják és a többi részét is megmentik az enyészettől. Még a Monarchiában épült nagy híd bírja a strapát kitudja meddig, egyedüli mert a többi már szétkorhadt, használhatatlan. Az egykori központi fürdőt lezárták, az ablakon lestem be elborzadtam a látványtól.A harminc éve az átkos kommunizmusban még megkopva de működő Herkulesfürdőt az újkori demokráciának látványosan sikerült oda vetni az enyészetnek.


Persze fürödni a fürdőhelyen lehet a patakban

Tóth

Fotó: Tóth László


A központi fürdő belül


A nagy híd

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog