Kézdivásárhely: a kantai műemlékegyüttes

Megosztás
FaceBook  Twitter


Kézdivásárhely-Kantai Szentháromság Római Katolikus Templom és Plébánia  (fotó: Tóth László)

1570-ben már református a város. Sajnos a középkori templomból semmi sem maradt meg. A katolikus élet csak a XVII. században indul újra, akkor is csak a Kantában, amely Alsó-Volál néven előbb nem is tartozott a városhoz. A katolikus hit felvirágoztatója, apostola Nagy Mózes esztelneki ferences pap, aki Háromszék szellemi örökségének letéteményese. Nagy Mózes Esztelneken a ferences kolostor mellett iskolát alapított, mely a XVII század végén gimnáziummá nőtte ki magát, ahol százával tanultak nem csak Felső-Háromszék ifjai, hanem messzi vidékről is özönlöttek ide a kulturális és szellemi élet központjába. 

 

Mivel az esztelneki iskola már szűknek bizonyult, Nagy Mózes 1696-ban a ma Kézdivásárhelyhez tartozó Kantafalván iskolát , kolostort és templomot épített, Szebelébi Bertalan püspöki helynök vezetésével plébániát szervezett. A jelenleg is álló neobarokk templom építése 1701-ben kezdõdött. Az Esztelnekről beköltöztetett fatemplomocskát szétbontották és a kantai klastrom gvárdiánjának Bodó Miklósnak irányításával, Szebelébi Bertalan szentléleki plébános és püspöki helynök, Demjén Lőrinc főesperes és a háromszéki klérus, valamint hatalmas tömeg jelenlétével illetve asszisztenciájával 1722 április 18-án letették az új templom alapkövét, 1795-ben fejezték be, és 1796-ban Batthyány Ignác erdélyi püspök szentelte fel. (fotó: Tóth László)

Nagy Mózes iskola (fotó: Tóth László)


 (fotó: Tóth László)

Kézdivásárhelyhez tartozó Kanta városrészen, a Szentháromság római katolikus templom mellett álló minorita kolostor szerzetesei 1740-ben építettek kápolnát a közelben, elhelyezve benne a széles körben elterjedt szent kanonok áhítatos karakterekkel ábrázolt szobrát Nepomuki Szent Jánost.
1974-ben a kommunista városvezetés komolyabb indok nélkül lebontatta, a szobrot a templomban helyezték el. A korábbi fotók alapján 2001-ben építették ujjá a kis kápolnát, visszahelyezve ide a szent festett szobrát.


A felújított barokk a minorita rendház udvarának bejárata  (Iochom István fotója)

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog