Porlad épített örökségünk és vele a múltunk is: Minorita kolostor Kézdivásárhely Kanta

 

Kézdivásárhely (románul Târgu Secuiesc, németül Sekler-Neumarkt, latinul Neoforum Siculorum, becenevén „a vargák városa” avagy a „céhek városa”) municípium  Kovászna (judetul Covasna) megyében.

A 16. században a Kézdivásárhely lakossága reformátussá vált. A katolikusok csak 1696-ban jelentek meg újból a városban. A Szentháromság tiszteletére szentelt tágas templom mellett egy négyszögű belső udvarral kolostor áll.

Itt a ferences szerzetesek telepedtek meg 1690 körül, később helyüket a minorita szerzetesek vették át. A egy emeletes  nyeregtetős, barokk kolostorszárny alapkövét 1722-ben tették le, a ma látható épület 1795-ben készült el Az utca felőli épületszárnyat 1828-ban fejezték be. Ennek homlokzatát klasszicizáló stílusban alakították ki. Itt található a későbarokk Mária szobor. 

Sajnos a kolostorépület az 1948-as államosítás után csak romlott átvészelt egy tűzvészt is. A több évtizedes magára hagyatottság használhatatlan állapothoz vezetett. Az épület beázik, több boltozata beszakadt, egy részét csak aládúcolással mentette meg ugyanettől.

 

A képen látható bejárat után ezek a képek tárulnak az érdeklődő elé. Siralmas, hogy mintegy 400 éves épített örökségünk ide jutott.

Ha kinézünk az ablakon a Nagy Mózes Liceum látszik és a bejárati barokk kapu.

 

 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog