Hogyan porlad el épített örökségünk és vele a múltunk is

Csíkszentimre (románul Sântimbru, németül Sankt Emmerich), Hargita megye Henter kúria

 

A Henter-kúria műemlékegyüttes a 17. századi alapokkal az udvarházból és a kúria kapuból áll. A sepsiszentiványi származású Henterek építették a 18. század elején. Ebben az épületben fogadtak hűségesküt az alcsíki nemesek az osztrák császárságnak, a SICULICIDIUM leverése után.
A mai formáját a 19. század eleji átépítés során kapta. Művészi értéket képvisel a faragott tornácoszlopa, amely az erdélyi reneszánsz díszítés emléke, történelmi értéke a tornácoromfalában található családi címer. A barokk kapu az egykori birtok bejáratához épült a 19. század első felében, jobb oldalán a birtokot kerítő kőfal maradványaival.Kristó Tibor szerkesztő, író - költőtől kapta meg a képet a csapat. Ő a még a fedél alatt álló kúriát utolsó percben kapta lencsevégre 1994-ben.

A Henter család síremléke a templomban.

Tóth

Fotó: Tóth László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog