Nagyhét és húsvét üzenete

Ma van virágvasárnap, ezzel a nappal hivatalosan is megkezdődött a nagyhét, amely húsvétig tart. Ezen a napon emlékezünk meg Jézus bevonulásáról Jeruzsálembe .

 

 Ez a vasárnap “az Úr szenvedésének vasárnapja” néven ismert a liturgiában, a szertartás során elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió. Az egyház ezzel fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás Jeruzsálembe a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, “megvalósítva a megváltást, amely az emberek számára az örök életet hozta el” 

Az ókorban szokás volt a Közel-Kelet országaiban, hogy az arra méltó személyek útját valamilyen módon befedjék. Jézus Krisztusnak Mikor bevonult Jeruzsálembe  neki is megadták ezt a tiszteletet. Máté, Márk és Lukács szerint a felsőruháikat az útra terítették és gallyakat vágtak a fákról. Pálma ágakkal vonultak Jeruzsálembe. A pálma a győzelem és a diadal jelképe. Ezért az ünnep neve több nyelven pálmavasárnap. Mivel az európai országok többségében nincsenek pálmák, az ünnepléskor a pálmaágakat itt gyakran tiszafa,vagy más fák ágaival helyettesítették. Mi felénk a római  katolikus templomokban   fűzfa ágakat szentelnek, a barkaszentelés, pimpószentelés szertartása elengedhetetlen része a virágvasárnapnak.

A nagyhét végi hétvégi húsvéti szokások sokaságának se szere, se száma. Sajnos manapság nagyon kezd különösen városon kihűlni az ünnep jellege. Minden badarsággal igyekeznek elterelni róla a figyelmünket.  Feltehetjük a kérdést, hogy ma már úgy érezzük valóban ünnep? Igaz, hogy munkaszüneti nap, elkészítjük a hímes tojásokat, és locsolkodók sokaságával szeretnénk találkozni, de egyre fogy a számuk. A szokás még megvan, mégis úgy érezzük, hiányzik belőle sok ember számára a lényeg, a húsvét igazi öröme, az együttlét a család melegségének a megtapasztalása az életbe vetett hit. Feltámadásunkat, a tovább élést pont a család és az utódok biztosítják mindenki számára. Addig él az ember meddig megemlékeznek róla, Ezek a vallási ünnepek azok amelyek évszázadok alatt egybetartották a hívő embert, és a kis történetekre vissza emlékezve minden évben feltámasztották azokat akik már eltávoztak.  Sajnos csak egy vagy két napig tart, de diadalünnep, hiszen Jézus legyőzte a halált, ma is él, az öröm és a szeretet ünnepe kell legyen. A szeretet útja, a másik megbecsülése, erre nagy szükség van, az acsarkodás helyett szeretetre kell biztatni minden embert.

 Szék-helyek

 

 

 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog