Mindenszentek napján Kézdivásárhelyen

Romai katolikus temető Kézdivásárhely

Évek óta minden évben mindenszentek napján körbejárom a kézdivásárhelyi és környékbeli temetőket. Néhány éve még családok beszélgetve mentek egy csokor virággal a kezükben, gondolom az elhunytakra emlékeztek és a velük eltöltött évekre.

 

Az idén is ezt cselekedtem és visszagondolva az ezelőtti november elsejére, rossz érzésem támadt, rádöbbentem megváltozott a megemlékezés. Több év után először nem értettem mi történik körülöttem, az odaérkezők küzdöttek a parkoló helyekért. Már sötét volt de a sok világító gyertya, amivel a sírokat telerakták a a környezetét úgy megvilágították, mintha nappali fény lett volna. Egy-egy sírhelyen több tucat gyertya is pislákolt kis áttetsző műanyag dobozokban.

Kisebb nagyobb csoportokban beszélgettek az emberek az ügyes bajos dolgaikról, kevés szó esett egy nagyapáról, nagynéniről. A sírokat elhalmozták virágokkal, cserepes krizantémokkal, több koszorú elhelyezve egy négyzetméternyi területen. A sírok körül és között álltak az emberek, mintha arra várnának mikor kapják meg az elismerést a körülöttük levőktől „ez igen, ez méltó módon áldoz és megemlékezik azokra, akik már nincsenek köztük”. Egymást igyekeznek túl licitálni. Mintha az egész arról szólna, hogy minél többet költök gyertyára virágra annál inkább emlékezem. Oda jutottunk, hogy ez is a pénzről szól. Vajon vannak még akik úgy élik meg ezt a napot, mint Fekete István: „Elég egy mozdulat, valamilyen rég elfeledett illat, egy tárgy, egy ágroppanás, a szélnek a zizzenése, s az emlék felüti fejét, ránk néz, és olyan üdén, vidáman vagy szomorúan valódi, mint a jelen minden valósága”? (Almárium - Fekete István füveskönyve)


Romai katolikus temető Kézdivásárhely

 

Romai katolikus temető Kézdiszászfalu

Református temető Kézdivásárhely

Református temető Kézdialbis, délbe 11 órakor. 

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog