Várnak készült, de Guinness-rekord lett belőle

„Gyerekként arról álmodtam, hogy egyszer majd egy nagy várat építek magamnak. Az Egri csillagokból jött egyébként az ötlet.” – olvashatjuk az országkep.hu oldalán, Alekszi Zoltánal, a dinnyési (Magyarország) Várpark tulajdonosával, a kitalálójával és építőjével.

 

Fotó: országkep.hu

„Egyetlen, nagy várat akartam építeni. Aztán felnőttként a tervem változott: át kellett gondolni az egészet, de a várak szeretete megmaradt. Nagy várat építeni komoly munka, így elhatároztam: építek egy vármentő parkot. A célom az volt, hogy középkori magyar várakat mutassak be, egyedülálló módon. Az egyediségük abban rejlik, hogy az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből, a legvalósághűbb megjelenés érdekében. 38 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat egy sétány övezi, mely Nagy-Magyarország formáját ölti magára, így a várak eredeti helyükön körbejárhatók. A sétányt emlékoszlopok övezik, melyek mindegyike 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket.” – meséli Alekszi Zoltán a folytatásban. 2013-ban elkezdte, és csak olyan várakat épít – anyaghűen -, amelyek ma már nem léteznek, vagy nagyon romosak.

Ika vára (Erdély)

Földvár vára (Erdély)

Solymos vára (anyaország)

Fotók: Tóth László (Szék-helyek)

 

Szöveg forrása: orszagkep.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog