Kresz Mária centenárium

Életműkiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban

 

 Dr. Kresz Mária, a híres néprajzkutató száz éve született és harminc éve hunyt el. Rá emlékezik a Hagyományok Háza a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban június 21-én nyíló kiállításával. 

Kresz Mária, vagy, ahogy legtöbben ismerték, Panni néni, a kerámiakutatás kiváló szakértője volt, emellett a gyerekjátékok, viseletek és a szokások tanulmányozásában is kiemelkedő szerepet játszott. A híres etnográfus születésének századik, halálának harmincadik évfordulójára a Hagyományok Háza kiállítással emlékezik.  Az érdeklődők a helyszínen többek között Kresz Mária családi életét, kutatásait, a fazekasokhoz kötődő kapcsolatát, a néprajzi kutatásokhoz kapcsolódó elméleteit tanulmányozhatják. Emellett megismerhetik a kiállított tárgyakon és dokumentumokon keresztül a nevéhez fűződő zsűrizéseket, a Népművészet Ifjú Mestere és a Népművészet Mestere cím ötletadójának koncepcióját, és a „népi iparművész” fogalom megalkotójának munkásságát.

A kiállítás a Néprajzi Múzeummal, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal és a székesfehérvári Szent István Király Múzeummal való együttműködésben valósul meg, a megnyitó vendégeit Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója köszönti.  A kiállítást megnyitja: Dr. Vida Gabriella néprajzkutató. Az eseményen Csupor István néprajzkutató az általa sajtó alá rendezett Kresz Mária: Magyarországi fazekasság című, kiadás alatt álló könyvét ismerteti.

A tárlat előkészítésére Magyarországra érkezett Kresz Mária Angliában élő lánya, Márkus Piroska, aki így emlékezik édesanyjára:

Jóllehet nem vagyok néprajzos, de édesanyám munkásságát jól tudtam követni. Tanúja lehettem Panni néni szabadegyetemének, ahogy a kollégák azokat a beszélgetéseket nevezték, amelyek részben a Néprajzi Múzeumban, részben pedig a mi lakásunkban folytak. Nagyon sok fiatal iparművészt és néprajzost láttunk így vendégül, akiknek édesanyám akár hajnalig is beszélt a magyar kerámiakultúráról és hagyományokról. Erdélyben gyakran megfordult, az egyetem után diplomamunkáját a kalotaszegi Nyárszón írta, ahol az erdélyi magyar gyereknevelést tanulmányozta. Nővéremmel Felvidéken is járt.

A Hagyományok Háza munkatársain kívül nagyon sokat köszönhetek a kiállítás megszervezésében édesanyám egykori kollégájának, István Erzsébetnek, akivel édesanyám halála után is tartottam a kapcsolatot.”

 

A kiállítás helyszíne: Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (1011 Budapest, Fő utca 6.)

A kiállítás megnyitója: 2019. június 21., 14.00 óra

A kiállítás kurátora: Pölös Andrea

Kresz Mária centenárium

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog