Kézdivásárhely: Megújul a Nagy Mózes Elméleti Líceum melléképülete (videó)

Bejan András, Puskás Bálint Zoltán, Mikes Zsigmond

A jövőre 440 évet ünneplő iskola épületében tartott sajtótájékoztatón a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum B-épületének felújítási tervét ismertette kedden Bejan András iskolaigazgató, Puskás Bálint Zoltán volt alkotmánybíró, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány alelnöke és Mikes Zsigmond, a státus kuratóriumi tagja. Puskás Bálint Zoltán véleménye szerint sajnos a pápalátogatás alkalmával az egyházi vagyon visszaszolgáltatásának a kérdése szóba se került.


Bejan András iskolaigazgató bejelentette: a nagy múltú iskolában június 20-ával kezdődően újabb felújítási munkálat indul. A kantai középiskola épületeinek nagy része 2010 től az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány tulajdonát képezik, 2013-ban a fő épület tetőszerkezetét kijavították, fés most, 2019 nyarán a B-épület következik.


Puskás Bálint Zoltán, a státus alelnöke arról számolt be, hogy a nagy múltú iskola felújítása jó úton halad, jó a kapcsolat a státus, az iskola és az önkormányzat között. Az önkormányzattal aláírt szerződés értelmében a bérleti díj nagy részét javításokra fordítják. Három esztendő alatt összegyűlt egy olyan jelentős összeg, amiből el lehet végezni a melléképület tatarozását. Magyar jövőnket az biztosítja Erdélyben, ha megfelelő tanintézményeink vannak – mondotta, s jó példaként a csíkszeredai és székelyudvarhelyi státus tulajdonát képező iskolaépületeket említette, amelyeket sikerült teljes mértékben felújítani, most a kézdivásárhelyi iskolán a sor.

Mikes Zsigmond elmondta: nemrég ünnepelték Erdélyben a 450 éves vallásszabadságot és hozzávetőlegesen ugyanehhez a dátumhoz köthető az Erdélyi Római Katolikus Státus kezdete, ami az egyházi vagyont kezelte, aminek köszönhetően fenn tudták tartani az egyházi intézményeket. A státusnak napjainkban nagyjából ugyanaz a hivatása mint 450 évvel ezelőtt volt.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog