Nincs, aki döntsön?

A sepsiszentgyörgyi megyei törvényszék elutasította pénteken az illetékességét, hogy tárgyalja azt az ügyet, amelyben a román állam visszaállamosítaná az ozsdolai Láros Közbirtokosság mint­egy 2900 hektáros erdőjét. A labda most a brassói táblabíróságnál van, amelynek el kell döntenie, hogy kinek kell döntenie.


Az állam nevében fellépő pénzügyminisztérium szerint az ügyet alapfokon a kézdivásárhelyi bíróságnak kellene tárgyalnia, míg a közbirtokosság ügyvédje azzal érvelt, hogy az ügy milliós nagyságrendről szól, ezzel szemben a városi bíróság hatásköre csak 200 ezer lejes felső határig szól.

A május 23-ai tárgyaláson a bíró indulásból azzal kezdte, hogy a törvényszék nem illetékes, de a közbirtokosság ügyvédjének hosszas érvelése úgy tűnt, hogy meggyőzi arról, hogy mégis foglalkozzék az esettel, ám nem így történt.

– Várunk, semmi mást nem tehetünk, pedig az idő nem nekünk dolgozik. A per elkezdésével a közbirtokosság gyakorlatilag lebénult, így több száz ember maradt munka nélkül. Az ozsdolai emberek érdeke az lenne, hogy minél hamarabb vége legyen az ügynek – mondta el megkeresésünkre Brănduş-Dendyuk Szilveszter ozsdolai polgármester.

Azért nem mindegy, hogy hol kezdik meg az ügyet tárgyalni, mert ha Kézdivásárhelyen kezdik, és esetleg nem a közbirtokosság javára döntenek, fellebbvitel csak a sepsiszentgyörgyi törvényszéken van. Ha viszont a törvényszéken kezdik el a pert, akkor fellebbezni a brassói ítélőtáblán és a legfelsőbb bíróságon is lehet.

A Láros Közbirtokosságnak, az érvényben lévő telekkönyvek szerint, 4500 hektár erdeje van. Ebből, az 1968-as megyésítéskor, Vráncsa megyéhez csatoltak mintegy 1500 hektár erdőt, a maradék 3000 hektáros területet most gyakorlatilag lefoglalta az állam.

Erdély András

 

hirmondo.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog