Tánc és zeneünnep Horgoson


Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivál a határ mentén

 Június első hétvégéjén rendezik Horgoson a magyar népzenei és néptáncegyüttesek és szólisták legnagyobb délvidéki seregszemléjét. A Hagyományok Háza Hálózat-Vajdaság igényes gyermekprogramokkal vesz részt a jeles eseményen.

 

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai partnersége mellett tartják június 1-2-án a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivált.

A programsorozat jelentős múltra tekint vissza, a Durindót, a népi énekesek, kórusok, népzenei együttesek és szólisták találkozóját negyvenharmadik, a Gyöngyösbokrétát, a néptánccsoportok ünnepét pedig ötvenhatodik alkalommal rendezik meg – a nyolcvanas évektől – egy program keretében.

A fesztivál vándorrendezvény, évente felváltva bácskai illetve bánáti és szerémségi település ad otthont a találkozónak. Horgos legutoljára 2005-ben volt házigazdája a rendezvénynek – avat be a részletekbe Juhász Gyula, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársa. A település idén is serényen készül az ünnepre, az érdeklődés kiemelkedő: a Durindón 112, a Gyöngyösbokrétán pedig 32 produkciót követhetnek az egybegyűltek.”

Horgos jelentős népzenei hagyományokra tekinthet vissza, 1906-ban Bartók Béla is gyűjtött a településen. Talán ennek köszönhetően kapta meg az elmúlt évben a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete, a Néprajzi Múzeum és a Hagyományok Háza által alapított Tiszta forrás település címet.

A fesztiválhangulatot szombaton a táncosok felvonulása, menettánca adja meg, este a Magyar Állami Népi Együttes lép fel, a táncházban a Fokos zenekar húzza a talpalávalót. A Csoóri Sándor Alap – a míves színpadi viseletekkel, s a műsorok színvonalas összeállításával – járul hozzá jelentős mértékben a rendezvény sikeréhez.

A kísérőprogramok közül kiemelkedik a Hagyományok Háza gyerekprogramja, a Kör, kör, ki játszik? címmel, amelynek keretében a játszóházban az apróbbakat és nagyobbacskákat a kovácsolás, az agyagmívesség, a hímzés és a szövés rejtelmeibe avatják be. Ugyancsak az Intézmény támogatja azt a kiállítást, amelyen a korábbi viseletkészítő tanfolyamok hallgatóinak munkáit tekinthetik meg az érdeklődők.

A programhoz kapcsolódik, hogy a Hagyományok Háza gondozásában az év végén jelenik meg Németh István- Juhász Gyula Horgosi népdalok című kötete.

Dr. Csermák Zoltán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog