Ima a székely politikai foglyokért, Kézdivásárhelyre hív az MPP

Rendhagyó módon szándékszik kifejezni a feketehalmi fegyházban raboskodó, terrorizmus vádjával elítélt Beke Istvánnal és Szőcs Zoltánnal való szolidaritását Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Párt politikusa. A honatya tegnap arra szólította fel a két fiatalember sorsáért aggódó polgártársait, hogy minél nagyobb létszámban vegyenek részt április 8-án, hétfőn este héttől Kézdivásárhelyen a „székely politikai foglyokért” meghirdetett közös gyertyás imán.


Kulcsár-Terza József. A szerző felvételeKulcsár-Terza József elmondta: a megmozdulás az ő kezdeményezése, és a szükséges engedélyeket is kikérte már. Az eseménynek nem szándékoznak politikai töltetet adni, ezért nem terveznek felszólalásokat. Mindenkit arra kérnek, egy szál gyertyával jöjjön a város főterére, ahol közösen mondanak el egy imát annak érdekében, hogy a legfelsőbb bíróság április 9-én, kedden kedvező döntést hozzon. Mint ismert, ekkor tárgyalja az ítélőszék a két fiatal védői által benyújtott semmisségi folyamodványt. Kulcsár-Terza József elmondta, szeretnék elkerülni, hogy nyomásgyakorlással vádolják őket, ezért nem hirdettek tiltakozást, tüntetést, de azt reméli, a csendes imának is meglesz a várt eredménye.

A honatya a keddi ítélethozatal kapcsán megjegyezte: egyetért Lomnici Zoltán volt főbíró és Bajkai István országgyűlési képviselő meglátásával – akik kedden látogatták meg a két fogvatartottat –, amely szerint a jogállamiság próbája lesz a bíróság döntése. Kulcsár-Terza szerint ez csak egy a sok közül, hiszen Románia a jogállamiság terén jelentős adósságot halmozott fel a kisebbségek irányában, egyebek mellett az autonómia, a szabad jelkép- és nyelvhasználat biztosítása tekintetében. Beszédes ebben a vonatkozásban az autonómia­statútum sorozatos leszavazása, illetve legutóbb a gyulafehérvári ígéreteket törvénybe foglaló jogszabály elutasítása. Ilyen körülmények között elég nehéz igazságos döntéseket várni ebben az országban, de ez alkalommal remélik, a román bíróság rácáfol erre a meglátásra és valóban igazságot szolgáltat.

A maga részéről folytatja igazságért és közösségért vívott harcát, ennek részeként az év folyamán újból beterjeszti Székelyföld területi autonómiájának statútumát. Erről az EP-választás után egyeztetnek Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, hiszen nyitott kérdés még, hogy a szövetséggel közösen vagy egyéni indítványként terjeszti majd a tervezetet a törvényhozás elé.

Nagy D István

Háromszék

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog