Valami elkezdődött Kézdin

Szombaton a Tegyünk Kézdiszékért társulás szervezésében a kézdivásárhelyi zsidó temetőt takarították ki az önkéntesek.


A megbeszélt találkozóhelyen lassan összegyűlt egy tizenöt fős, néhány civil mellett zömében a Kézdivásárhelyi Nők és a Zöld Nap Egyesület tagjaiból verbuválódott csapat, és kerti szerszámokkal felfegyverkezve elindultak az egykori Akasztófadomb szomszédságában található zsidó temetőhöz. A helyszínen megdöbbenve szemlélték a már csak nyomokban fellelhető szögesdrótkerítéssel körbevett, elhanyagolt sírkertet.

Közben megérkezett a szemetes zsákokkal Szigethy Kálmán helyi tanácsos, a civil tömörülés jelzőre ezúttal rácáfoló Tegyünk Kézdiszékért egyetlen képviselőjeként, és másfél óra múlva nyoma sem volt a bokor- és hulladékrengetegnek. „Egyesületünk úgy véli, ez a temető városunk történelmi múltjának, épített örökségünknek része, amely megérdemli, hogy rendbe tegyük és gondozzuk. Hamarosan bekerítenénk Hegedűs Ferenc vállalkozó jóvoltából, hogy a sírköveket ledöntő állatok ne járhassanak be, hiszen ez egy érték a település számára, és úgy vélem, turisztikai látványosságnak sem utolsó”, nyilatkozta lapunknak. Legközelebb a református temetőben található Purczell-kriptánál rendeznek hasonló akciót.

Daczó Barna

 Fotó: Iochom István

Forrás: hirmondo.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog