Kézdivásárhely: Fordulat Fortyogó-ügyben


A Fortyogó 2011. augusztusában.

Nem látszik a vége a fortyogófürdői komplexummal és a körülötte levő területtel kapcsolatos hercehurcának: az önkormányzat nem akarja áron alul eladni, az elővásárlást élvező cég tulajdonosai pedig az önkormányzat felértékelője által megállapított ár kevesebb mint feléért szeretnék megvenni a jobb sorsra érdemes épületegyüttest. Constatin Pătru a Facebookon jelentette be: eladja a tulajdonrészét… a feleségének.


„Egy hírt szeretnék közölni (…). Találtam egy vásárlót a Fortyogófürdő-részvényeimre, aki magyar, és nem más, mint a feleségem, Réka. Én maradok mint cégügyvezető. Mai nappal kérvényt nyújtottam be a kézdivásárhelyi önkormányzat számára, hogy meghosszabbítást igényeljek a bérszerződésre, hogy még az idén megnyitásra kerüljön a mofetta, strand és vendéglő. Amíg lezajlik a vásárlási procedúra, szeretném, ha minden érdeklődő számára nyitott és használható lenne a mofetta és a strand. Jelenleg a kézdivásárhelyi önkormányzaton múlik minden” – írta Pătru pénteken. Ez év február 20-án Constantin Pătru vállalkozó, a kft. társtulajdonosa egyébként azt jelentette be: mivel más vállalkozásba kezd, kilép a cégből, és áruba bocsátja ötvenszázalékos tulajdonrészét.

A történethez hozzátartozik, hogy az Incitato Fortyogó Kft. 2019. február 19-én ismét pert indított a kézdivásárhelyi önkormányzat ellen (iratszám: 2019/322/410), a 2019/119/300-as bejegyzési számmal pedig a Kovászna megyei törvényszéken jegyeztetett jogi eljárást 2019. március 12-én a kézdivásárhelyi tanács keretében működő, a Fortyogó felértékelésével foglalkozó bizottság ellen. Így számunkra érthetetlen, hogy miként akarják a mofettát és a strandot megnyitni, hiszen két per is zajlik annak tulajdonosa ellen, a jogi eljárások nem értek véget.

Pătru egy másik bejegyzésében megosztott egy beadványt is, ezt a helyi tanácsnak és a polgármesteri hivatalnak címezte, de a címzettek között szerepel a kormányhivatal és a számvevőszék is. Ebben azt kéri, hogy engedélyezzék a komplexum eladását a 2018. október 26-án hozott 832-es számú bírósági végzés alapján, de addig is, amíg ez megtörténik, hagyják jóvá az 1994/468-as számú bérleti szerződés meghosszabbítását, mivel javításokat szeretnének végezni az épületeken, a kerítésen stb.

Röviddel azután, hogy bejelentette azt, hogy a felesége részére lemond az Incitato Fortyogó Kft.-ben birtokolt részvényeiről, Pătru azt is kiírta, hogy a részvénycsomagja eladása továbbra is lehetséges, mivel nem nyújtotta be a tulajdonosi struktúra-módosításról szóló iratcsomót a cégbíróságon.

Az Incitato Fortyogó Kft. egyébként 245.755 euróért szeretné megvenni a város tulajdonában levő komplexumot, míg a tanács által felkért felértékelő annak értékét 518.200 euróban állapította meg. Egyik szerint durván 6 euróba kerülne egy négyzetméter terület, míg az önkormányzat felértékeltetése szerint közel 13 eurót ér.

Egy Fortyogófürdőn lakó kézdivásárhelyi illetőtől telefonon érdeklődtünk az ingatlanárak felől.

Megtudtuk, hogy legkevesebb 15 eurót kérnek egy négyzetméter parcelláért, de az „eladási ár inkább húsz euró”. „Kisebb parcellákért – 3 és 5 ár között – nem ritka a 25 eurós ár sem” – válaszolták érdeklődésünkre. Kétségtelen az is, hogy a komplexum hatalmas beruházást igényel, több épületet le kell bontani, tehát a vételár mellett százezres euró nagyságrendű, de inkább eurómilliós befektetés szükséges.

Bartos Lóránt

Forrás: hirmondo.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog