Lépten-nyomon Erdélyben, most Tordán

Lépten-nyomon Tordán 1. rész: Fejedelmek háza, Potaissa, vallásszabadság

A Lépten-nyomon következ epizódjában a Kolozs megyei Tordára látogatunk. Torda ugyanis nem csak a pecsenyéről, pogácsáról és a tordai hasadékról híres, hanem például arról is, hogy több országgyűlést tartottak ebben a városban, mint az összes többi erdélyi városban együttvéve.

Itt mondták ki a világon először a vallásszabadságról szóló törvényt, ezzel együtt az unitarizmust. Petőfi Sándor pedig a segesvári csatába indulva itt látta utoljára feleségét Szendrey Júliát, és pár hónapos Zoltán fiát. A tordai epizód első részében teszünk egy sétát Torda központjában, megnézzük az egykori sóhivatalt, a Fejedelmek házát, és teszünk egy izgalmas felfedező utat az egykori római város, Potaissa romjainál.

Lépten-nyomon Tordán 2. rész: újtordai templomerőd, tordai sóbánya

A LÉPTEN-NYOMON tordai epizódjának második részében ellátogatunk abba a sóbányába, amelyet 2014-ben a világ 25 hihetetlen látványossága közé sorolt az amerikai Business Insider magazin. Emellett szó esik az újtordai templomerődről is. A templom falán, márványtáblán olvasható Erdély történelmi változásainak rövid szintézise, amelyet egyszerűen csak az Erdélyi kerékként tartanak számon.

Forrás: Youtube

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog