Mesterek Visáról

Mezőségi néptánckurzus a fővárosban

 A Kolozs megyei Visáról hívott meg vendégeket február 9-re a Hagyományok Háza az ez évi első néptáncos mesterkurzusára. Az egész napos programot az elmaradhatatlan táncház zárja.

 

  A Hagyományok Háza, az újonnan felújított Corvin téri székházában február 9-én, idei első néptáncos mesterkurzusán Visa tánchagyományát mutatja be. A néptánc szerelmesei és az érdeklődők a XXI. század elején olyan szerencsés helyzetben lehetnek, hogy a mezőségi Visán még láthatják, hallhatják annak a korosztálynak a tagjait, akik még a hagyományos kultúrába születtek és fiatalságuk éveiben, mindennapjaikban élhették meg a tradíciókat.

A reggel kezdődő mesterkurzust Szappanos Tamás koreográfus és Deffend Irén, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes művészeti vezetője tartja. Az egész napos tanítást este a visai vendégek gálája követi.

Az Almárium sorozatban A visai Kőris alatt címmel a Belső-Mezőség gazdag páros és férfitánc hagyományáról ismert Visa táncos és énekes egyéniségei mesélnek a régi bálokról, a szokásokról, a táncalkalmakról, és mutatják be tudásuk legjavát. Az előadáson a jelenlevők az idős táncos és zenész mesterektől olyan különleges táncokat ismerhetnek meg, mint a „négyes”, a „lassú cigánytánc”, vagy akár a párban és szóló-férfitáncként is járt „korcsos”. A visai mesterek mellett a Bartók táncegyüttes hat olyan párja is színpadra „akik már szintén elmerültek a visai sárban annak idején.”

Évente két Almáriumot tervezünk – tájékoztat a sorozatról Babinecz Sándor, a Hagyományok Háza munkatársa, a kezdeményezés szervezője. – Ennek keretében mindig egy kistájra, vagy településre irányítjuk a figyelmet. Visát azért választottuk, mert jóllehet a tánckutatók már a 80-as években felfedezték a település gazdag kultúráját, ez a táncház-kedvelő közönség körében még kevésbé ismert.

 A Hagyományok Háza esti táncházban is részt vesznek az idős mesterek.

 Információk: http://www.hagyomanyokhaza.hu/page/13683/

 

Dr. Csermák Zoltán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog