A Kézdivásárhelyi Nők Egyesület képviselete a Magyarországi Országházban

A Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete  a Kárpát-medencei Magyar családok konferenciáján és a Szovjetunióba hurcolt Magyar politikai rabok és kényszermunkára ítéltek emléknapján.
A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége szervezésében került sor a XIV. Kárpát-medencei Asszonytalálkozóra 2018.november 24-én, az Országház Felsőházi termében.


Az asszonytalálkozót Szőnyi Kinga elnök asszony köszöntő beszéde nyitotta meg. A Kárpát-medencei magyarok megmaradásáról szóló konferencián előadást tartott Bábiné Szottfried Gabriella az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő tagozatának elnök asszonya.

Bemutatkoztak a civilszervezetek , Felvidékről Okos Csaba és Diósi Katalin a Sólyom Gyermekei Polgári Társulás alapítói “Felvidékünk közös kincsei” címmel ,a gyermektáborok fontosságáról tartottak előadást.

Erdélyből Biszak Enikő a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének alelnöke “Haza,hagyomáy,hozomány “címmel a közösségerősítő szerepvállalásról beszélt.

Délvidékről G.Nagy Imola írónő “Mit ér az ember,ha Magyar ?”,egy meghurcolt délvidéki családapa életéről beszélt a családjához írt levelek alapján.

Kárpátaljáról Őry László a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke“A művészet összetartó ereje “címmel tartott biztató jövőképet kialakító előadást.

A találkozó keretében átadták az Arany Búzaszem-díjat, Dr.Törös Edit budapesti reumatológus orvosnak, Bálint Irma székelyudvarhelyi családi vállalkozónak, valamint Katkó László igazgatónak Kárpátaljáról.
A konferencián közreműködtek Pótka Éva Kölcsey-díjas színművész, Balázs Vivien a 4.Felvidéki Kincsőrző Találkozó aranyokleveles mesemondója, Kovács Panna, Gulácsy Irén-díjas, a 19. Kárpát-medencei Kossuth-szónokverseny legjobb női szónoka.
Tudatosan tartották a konferenciát november 24-én,az emléknapon,hiszen nem volt olyan közösség és magyar család a Kárpát-medencében,amelyet valami módon ne érintette volna a Gulág, illetve a második világháború utáni magyarellenes megtorlások szörnyűségei. A témáról Cseresnyésné Kiss Magdolna,a Keskeny úton Alapítvány elnöke tartott előadást . Az emlékezés és tiszteletadás része volt a Szent István-bazilikában “Akikért nem szólt a harang ” szentmise. Ezt követte “Mondjátok el gyerekeiteknek! Ez is a történelem része ” megemlékezés a Rákóczi rendezvényhajón, az áldozatok emlékére . A szomorú hangulat ellenére is felemelő volt , az “összmagyarság “ jelenléte .
Biszak Enikő – Siculus Rádió-

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog