Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Táncház örömnapok

Jubileumi találkozó Székelyudvarhelyen

Az Udvarhelyi-medence fővárosában szeptember 14-16. között rendezik meg az Erdélyi Táncháztalálkozót. Az esemény egyben évfordulós ünnep is, hiszen a világ első táncház-seregszemléjének is négy évtizede a város adott otthont.

Székelyudvarhelyen szeptember 14-én nyitja meg kapuit az Erdélyi Táncháztalálkozó. A háromnapos programot a Hagyományok Háza Hálózat-Erdély és a Kaszaj Kulturális Egyesület az Udvarhely Néptáncműhely támogatásával rendezi. A jeles napokra Vajdaságból, Felvidékről és Kárpátaljáról isérkeznek résztvevők.

A részletes programot a szervezők már közreadták. Az ünnepsorozatot pénteken impozáns felvonulás nyitja meg, a csoportok három helyszínről indulnak zeneszóval a Felső-Piactér, közkedvelt nevén, a Patkó felé, ahol a házigazda udvarhelyiek fogadják őket. Az egybegyűltek ezután együtt vonulnak a Sportcsarnokba, a Nyitógálára, amelyegyben a táncházak ünnepi találkozása is.

Az est másik fénypontja a több helyszínen megrendezett táncház.

Az elmúlt évi sikeres gyakorlatot folytatjuk idén is – tájékoztat a részletekről Molnár Szabolcs szervező. – A Néptáncműhely próbatermében moldvai, gyimesi, felcsíki táncház várja a betérőket. A Sportcsarnok előterét is igénybe vesszük, amikor a programokról kiáramlik a közönség, máris egy táncházba csöppen. A legnagyobb helyszín a Park étterem, az úgynevezett Dzsungel, a hosszú teraszos hely egyben a rendezvény fóruma is. Hét zenekar húzza a talpalávalót, Szászcsávásról, Magyarpalatkáról, Magyarlapádról, a Nyárád-mentéről, Székről, Kalotaszegről érkeznek, s várunk legalább száz tancházzenészt is.”

A szombat igazi forgatagot ígér. Kirakodóvásár és kézműves-foglalkozás színesíti a műsort, a Maros Művészegyüttes, az egy éve bemutatott Szép Palkó produkcióval érkezik, a Művelődési Házban Kallós Zoltán emlékére nyílik fotókiállítás. A kicsiket gyermektáncház várja, a borkóstoló a jókedvet erősíti.

Az este legfontosabb programjáról Pávai István népzenekutatót kérdeztük.

Ebben az évben vesztettük el Kallós Zoltánt, a Találkozót is az ő emlékére rendezzük. Hagyatékát ránk hagyta, s az esti műsor koncepcióját a címe is kifejezi: Népzenei koncert Kallós Zoltán kevéssé ismert gyűjtéseiből. A néprajzkutató-népzenegyűjtő legtöbb gyűjtését nagyon jól ismeri a táncházmozgalom és a népzene iránt érdeklődő nagyközönség, de vannak olyan gyűjtései, amelyek ismeretlenek. Egy ilyen sportcsarnokos előadás jó alkalom például arra, hogy közkinccsé tegyük: Kallós a Székelyföldön is dolgozott. A fő gyűjtőterületeiről, így Moldvából, Mezőségről, Kalotaszegről és Gyimesből is be tudunk mutatni igazi ritkaságot, amire a táncházmozgalom még nem talált rá. Az énekes- és hangszeres zene előadóinak palettája a gyerekektől az idősekig terjed. Azok az együttesek, akikkel Kallós Zoltán is jó kapcsolatot ápolt szintén szerepelnek, így a Barozda, a Bodzafa és az Üsztürü is színpadra lép.”

Dr. Csermák Zoltán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog