Torja: Hídavatás, főzőverseny és Mária-búcsú

Tizenötödik alkalommal szervezett falunapokat a hétvégén a helyi önkormányzat és a polgármesteri hivatal a 711 éves Torján, ahol felavatták az új begyenkői betonhidat, hatvanméteres puliszkát készítettek, nemzetközi főzőversenyt tartottak, tegnap pedig a Mária-kápolna kertjében ünnepi szentmisét celebráltak. A falunapok ideje alatt a Kicsi Antal-iskola két termében Sólyom Zoltán történelemtanár numizmatikai kiállítását lehetett megtekinteni, a községházán terméskiállítást szerveztek, ahol többek között két rekordméretű – 72,5 és 68,2 kg-os – tököt is közszemlére állítottak. A sütőtökök idős Márton István kertjében nőttek.


Hídavatás
Az öt esztendővel ezelőtt Szeptemberfestre átkeresztelt falunapok szombat délelőtt Feltorja határában kezdődtek, a magyarországi testvértelepülések küldöttei, helyi önkormányzati képviselők és a kivitelező cégek vezetői jelenlétében átadták a begyenkői új betonhidat. Daragus Attila polgármester a szalagvágás előtt elmondta: a régi híd nagyon gyenge volt, a nagyobb esőzések mindig megrongálták. Egy tizenkét kilométer hosszúságú völgyben három patak vize gyűl össze, ezért szükség volt egy komoly betonhídra. Az új községrendészeti terv szerint Torja ebbe az irányba, a Torja-hágó felé bővül, a patak két oldalán 4,5 kilométeren hétvégi házak épülnek majd. Az avatószalagot a község első embere és a két kivitelező cég képviselője vágta el.

Újszülöttek megáldása, nagykorúsítás
Szombat délelőtt az eddigi hagyományokhoz híven a községháza előtt felállított életfánál (melyre felkerült a múlt esztendő szeptembere óta a község negyvenegy újszülöttjének nevét és születési időpontját tartalmazó réztábla) közös fénykép készült, az újszülötteket és azok szüleit Hatos Mihály altorjai római katolikus plébános és Egyed László Levente feltorjai református lelkész megáldotta, a művelődési otthonban megtartották a nagykorúsítási ünnepséget, az 1998-ben született harminckilenc fiatalnak Kerekes Tibor jegyző gratulált. Idén Torjáért-díjat nem osztottak ki. A rendezvény hivatalos megnyitója után felléptek a kézdivásárhelyi Tanulók Klubja mazsorettcsoportjai. Miután a csoportképek elkészültek, a község vezetői emléklapot, Torja képes albumát és egy-egy szál virágot nyújtottak át az ünnepségen jelen levő édesanyáknak.

Túrós puliszka és nemzetközi főzőverseny
Habár délután a hirtelen érkezett záporeső megzavarta a rendezvényt, hatvan torjai asszony és lány, valamint tizenöt férfi elkészítette a 2008-ban világrekordként jegyzett, 150,32 méteres feltűrt túrós puliszka hatvanméteres „kistestvérét”, mely három perc alatt elfogyott. A szombati nap leglátványosabb eseményét a nemzetközi főzőverseny jelentette, melyen tizenkét hazai és határon túli csapat mérte össze gasztronómiai tudását. Megyénket a Torjai Vidámcsapat, a Torjai Gazdaasszonyok, a Torjai Juhászok, a 142-es Szent Miklós Cserkészcsapat, valamint a kézdimartonfalvi Molnár Ede, a Katrosa Vadászegyesület és Mikóújfalu képviselte. Ugyanakkor jelen volt öt magyarországi csapat Miskolc-Ostorosról, Bálványosról, Beregsurányról, Csokonyavisontáról és Kistarcsáról. A csapatok a rendelkezésükre álló három óra alatt változatos ételeket készítettek el.

Búcsús szentmise
Tegnap délelőtt az altorjai plébániánál gyülekeztek, majd a Mária-kápolna irányába egy hintón és kilenc feldíszített szekéren indultak el a vendégek, valamint a gyergyószentmiklósi Földváry Károly Hagyományőrző Egyesület huszárcsapata, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület kézdiszéki huszárcsapata és a kézdiszéki 15. gyalogezred „katonái”, valamint a Szent Miklós Cserkészcsapat tagjai, élükön a kézdivásárhelyi Tanulók Klubja fúvószenekarával. A délben kezdődő Mária-búcsús szentmisét György Tibor, a marosvásárhelyi kövesdombi római katolikus templom plébánosa, szentszéki tanácsos celebrálta és a szentbeszédet is ő mondta el. A szentmise végén Daragus Attila polgármester és Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja szólt az egybegyűltekhez, aki első alkalommal járt Torján. A szentmise áldással, elbocsátással és a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

Iochom István

 

Háromszék

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog