Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Hálaadás és kegyelet

Zalánpatak lakossága a hálaadás és kegyelet jegyében ült búcsút, amelyet templomuk védőszentje, Szűz Mária születésének évfordulóján, szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján tartottak.

Az égi édesanyánk tiszteletére, négy pap jelenlétében celebrált szentmisén elhangzott prédikációjában ft. Bakó Ferenc sepsibükszádi plébános Bedő László (1919–2000) egykori magyar királyi zászlóst, a kis település néhai igazgató-tanítóját állította követendő példának. Az igehirdető szerint ugyanis egy olyan rendszerben okította és védelmezte népét, amelyben „a rettegés uralkodott Erdély fölött, és a magyar szó is bűn volt.” Mindezt „megfélemlíthetetlenül, határozott kiállással és céltudatosan cselekedte, hogy ne lehessen a zsarnokságé az utolsó szó.”
A Vitézi Rend Háromszéki Törzse megkoszorúzta az 1848–49-es szabadságharc, illetve a két világégés során elesett zalánpataki hősök névsorát tartalmazó emléktáblákat, valamint a vitéz Bedő László tiszteletére állított kopjafát. A kultúrotthonban bemutatták Préda Barna Zalánpatakról írott könyveit, ismertették a pályafutását berecki tanárként befejező Bedő László életútját, majd a kétkönyves író által létrehozott falumúzeum megtekintése következett.

Bedő Zoltán

 

Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog