Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Grúziai barlanglakások (videó angolul)

 

Vardzia egy látványos helyszín Dél-Grúziában, amelyet 1185-ben ástak ki az Erusheti-hegyből

Különös jelentőséggel bír a grúzok számára, mert társult Tamar királlyal -egy karizmatikus nővel, aki király helyett királlyá lett!

 "Grúzia összes építészeti ékszere közül, a Vardzia-komplexum a legértékesebb "- mondta Claudio Rosmino" Képeslapok "riportere.

"Ebben a városban, a házakat kőzetbe a hegy oldalába vésték, üzletek, könyvtárak és még  vízhálózattal is rendelkezik, összesen 6000 szoba, 13 szinten"

1283-ban, csak egy évszázaddal az építés után,  földrengés elpusztította el a lakások nagy részét. Amit ma látunk, az eredeti mérete egyharmadánál kevesebb.

"A Vardzia barlangkomplexumot mintegy 48 éven keresztül kézzel építették és 50.000 ember védelmének a céljára tervezték" - magyarázta Tina Zedginidze múzeumvezető. "De később királyi kolostor lett, oktatási funkcióval" - tette hozá

A szerzetesek kis csoportja még mindig ott él.
300 lakrész látogatható, és néhány alagútban a régi vízvezetésben még mindig ivóvíz folyik.

euronews.com

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog