Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

A mese az összekötő kapocs

Délvidéki versenyszervező Felvidéken

 

A június 4-5-én megtartott rozsnyói IX. Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny vendége volt Juhász Lassú Kornélia, a vajdasági Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny szervezője. A zentai Thurzó Lajos Művelődési- Oktatási Központ könyvtárosa a versenysorozat végén osztotta meg a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet vetélkedőjéről szerzett tapasztalatait.


Milyen tapasztalatokkal gazdagodott a Rozsnyón töltött két nap alatt?
Rozsnyón, egy nagyon színvonalas versenynek lehettünk tanúi, hiszen a népmesemondó vetélkedő mellett gazdag kísérő-programokon vehettek részt a versenyzők és a vendégek. A kézműves bemutatók, a kosárfonás, a gyöngyfűzés, a szünetek gazdag kínálata mind a szervezők munkáját dicsérik. Külön kiemelem a népzenészeket, akik igazán jó hangulatot teremtettek; jól szolgálták a bemutatkozásukra várakozók feszültségoldását, s a már szerepeltek szórakoztatását.
Milyen benyomásokat visz haza szívesen a tarisznyájában?
Nagyon hasznosnak tartottam, ahogyan a kategóriák csoportvezetői felvezették a versenyzőket, konferálták a versenyszámokat. Minden fellépésben rejlik némi feszültség, a műsorvezetők könnyedséggel oldották a drukkot. A népi élettel kapcsolatos kis játékokat, erőösszevetést, találós kérdéseket a versenyzők is nagyon élvezték, s mosolyogva álltak a közönség elé, s tudásuk legjavát adták.
Milyen tanácsot adna a szervezőknek?
A két nap folyamatos tapasztalatcserére is alkalmat adott. Például nálunk egy meseillusztráló kategória nagyon jó egészíti ki a mesemondást, az itteni szervezők is megszívlelik jövőre, hogy az indulók rajzban is kifejezzék meseválasztásukat, vizuálisan kifejezhessék gondolataikat, a történetek sugallta érzelmeiket.
A hasonló délvidéki verseny már jelentős múltra tekint vissza.
A városi könyvtár idén 24. alkalommal rendezte meg a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt, magam hetedik éve veszek részt a szervezésben. A rendezvényre ebben az évben is nagy volt az érdeklődés, a válogatókon 107 fiatal indult, akik közül 57-en jutottak be a vajdasági döntőbe.
A két verseny – a hasonlósága miatt is – felveti az együttműködés lehetőségét.
A két rendezvény közötti kapcsolat most alakul, első alkalommal kaptam meghívást a felvidéki szervezőktől. Bízom benne, hogy egy hosszú távú, gyümölcsöző közös munkát alapoztunk meg. Mint a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny szervezője is hivatalosan meghívtam az itteni kollégákat a jövő évi találkozóra, a május utolsó szombatján rendezendő döntőre. Ráadásul, jövőre két jubileumot, a felvidéki verseny tízedik, a zentai megmérettetés huszonötödik évfordulóját ünnepelhetjük, a jeles napokra szívesen hozunk Rozsnyóra délvidéki szereplőket, s Zentára felvidéki mesemondókat várunk. Ezek az ifjú vendégek színesíthetik a találkozókat, hitelesen tudják bemutatni tájegységük mesekultúráját, nyelvjárását.

dr. Csermák Zpltán

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog