Egymásnak estek a románok Brüsszelben

Számos képviselő aggodalmát fejezte ki a tervezett romániai igazságügyi reformmal kapcsolatban szerda este az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

 

Az ülésen Vera Jourová uniós igazságügyi biztos is részt vett, aki az Európai Bizottság nevében a vitatott szabályok felülvizsgálatára szólította fel Bukarestet, kiemelve, hogy a kérdést társadalmi vitára kellene bocsátani a konszenzusos megoldás érdekében.
"A bizottság soha nem rejtette véka alá, hogy osztja azon román állampolgárok ezreinek aggodalmát, akik a törvény ellen tiltakozva utcára vonultak" - mondta.
A vitában felszólalók többsége az igazságszolgáltatás függetlenségének fontosságát hangsúlyozta, és annak biztosítására szólította fel a román hatóságokat.
Tőkés László fideszes EP-képviselő üdvözölte a kérdés napirendre tűzését. "Ideje volt már, hogy az Európai Bizottság szakítson a kettős mérce alkalmazásával, és pártpolitikai elfogultsággal ne csupán Magyarország és Lengyelország ellenében folytasson eljárást a jogállamiság megsértése miatt, hanem végre Románia szocialista kormányán is számon kérje azt" - fogalmazott.
Az ugyancsak néppárti Traian Ungureanu pedig leszögezte, hogy a román kormánypárt csak választást nyert, és nem ellenőrzést a bírói rendszer fölött.
Közleményében a szociáldemokrata frakció aláhúzta: "semmifajta politikai színezet vagy nemzeti kötődés nem írhatja felül elkötelezettségünket a jogállamiság mellett. A bukaresti hatóságok azonban őszintén készek rá, hogy magyarázattal szolgáljanak az igazságügyi reformról, a kérdéses ügyeket pedig összhangba hozzák az európai normákkal".
"Határozottan visszautasítjuk az ügy átpolitizálását és mindenféle támadást az Európai Néppárt részéről. Nincs +román ügy+ Európában. Az EPP-nek és a jobboldali erőknek inkább Magyarországgal és Lengyelországgal kellene foglalkozniuk, amelyek kormányai mélységesen, konkrétan és folytatólagosan veszélyeztetik a demokráciát és a jogállamiságot" - közölte Tanja Fajon, a szociáldemokrata képviselőcsoport egyik alelnöke.
Romániában immáron egy éve szerveznek kisebb-nagyobb tüntetéseket a kormánypárt ellen azok a civil szervezetek, amelyek szerint a korrupt politikusok megmentése érdekében akarják átszervezni az igazságszolgáltatást és módosítani a büntetőjogot. A kormányoldal szerint viszont a reform azért szükséges, mert Románia ügyészállammá vált, ahol az ártatlanság vélelme és az emberi jogok is sérülnek.
A három törvényből álló igazságügyi csomagból január végén a második jogszabály is megbukott az alkotmánybírósági normakontrollon. A taláros testület várhatóan a jövő héten dönt majd a harmadik törvényről.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog