Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Szabadságot Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak! (aláírásgyűjtés)

E petíció aláíróinak célja, hogy a román hatóságok és bíróságok helyezzék hatályon kívül azt a jogi szempontból megalapozatlan, és ilyen formában etnikai alapon, az erdélyi és romániai magyar kisebbség megfélemlítésének céljából meghozottnak tűnő ítéletet, mellyel öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

Aláírás ITT

Történelem és magyarság ÚjvidékenKarlóca látképe, a fotót Martinek Imre készítette

Egy közösség ne csak egy emberöltőre tervezzen!”* 

Ez évben július 9-én hétfőn kezdetét vette és 13-án pénteken zárult a 18. alkalommal a megrendezett Apáczai Nyári Akadémia előadássorozata. Az öt napot felölelő programsorozatot a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) szervezte, a helyszínt, valamint az előadók és résztvevők szállását a maradéki református egyházközség tulajdonában álló, Apáczai Diákotthon biztosította. A tizennyolc éve működő kollégium igazgatója, a VMPE elnökasszonya, Nagy Margit mesélt a diákotthon alapításáról és mindennapjairól.

Farkaslaka a Székely Vágta bajnoka

Nem mindennapi futamot láthatott a nagyérdemű, a Székely Vágták eddigi legizgalmasabb és legnagyobb meglepetést tartogató döntőjét futotta Kézdivásárhely, Lemhény, Farkaslaka és Maksa lovasa. Két korábbi bajnok és két újonc, az utolsó félkörben fej-fej mellett haladva küzdött a Székely Vágta győzelméért. Meglepő eredmény született, nyert az új erő: Tamás Csaba Fiber hátán Farkaslaka számára szerzett bajnoki címet. A vándorszablya visszatér Hargita megyébe.

Népzenei fórum GombaszögönA felvidéki fesztiválon a Folkszöglet várja a fiatalokat

A június 16-22. között rendezett Gombaszögi Nyári Táborban a népzene ismét fontos szerepet kap. A Hagyományok Háza Hálózat- Szlovákia Folkszöglete idén is igényes programsorozattal várja az érdeklődőket.

A bálványosi Jurassic ParkA Bálványos-fürdőn vendéglőbe járnak a medvék, fényes nappal sétálnak az autók között. Manapság mikor mindennek a megoldására bizottságoz hívnak össze, mi lenne ha, leülnénk a medvékkel egy asztalhoz és kiegyeznénk, akarom mondani szerződést kötnénk, mert ha már tárgyaltunk ez dukál.

„Rétegmuzsikát játszunk”


A Mácsafej zenekar jubileumi koncertje Fotó: Codra Botond

Tavasszal ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját a sepsiszentgyörgyi Mácsafej zenekar. Alapítójával, Márk Attila „erdélyi daltulajdonossal” a kezdetekről és az eddig megtett útról beszélgettünk.

Újabb Hargita megyei tájegység mutatkozik be a Székely Vágtán

A július 13–15. között zajló Székely Vágta második napján, szombaton a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Udvarhely vidéke népi kultúrájának néhány szeletét tárja az érdeklődő közönség elé. Hargita Megye Tanácsa Székelyudvarhelyen működő alintézménye a Székely Vágtán való részvételével a rendezvény kulturális kínálatát igyekszik színesíteni néphagyományokhoz kötődő programjaival.

1001 férfi/fiú és 1958 nő/lány székely ruhában a csíksomlyói hegynyeregben

 

A Domokos Pál-Péter néprajztudós által kezdeményezett Ezer székely leány napját 1931-ben tartották meg először. A kommunista diktatúra idején betiltott közösségi rendezvényt 1990 óta ismét évről évre megszervezik. A több ezer résztvevőt és érdeklődőt vonzó egész napos esemény Csíkszereda főterén kezdődött, majd a népviseletbe öltözött tömeg felvonult a csíksomlyói nyeregbe.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog