Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Kolozsváron átadták a Református Kollégium megújult épületét

Kolozsváron átadták a Református Kollégium magyar állami támogatással megújult épületét vasárnap.A Farkas utcai református templomban tartott hálaadó istentisztelet után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára mondott köszönetet mindazoknak, akik megőrizték és továbbvitték a kollégium szellemiségét. 

Fotó: transindex.ro

Az értékteremtés 25 éve - Háromszék és Veszprém megye közös ünnepe

Kovászna Megye Tanácsa és a Veszprém Megyei Önkormányzat 25 évvel ezelőtt, 1993-ban kötött együttműködési megállapodást. Az azóta is élő és jól működő testvérkapcsolatot egész napos programsorozattal ünnepelték meg Veszprémben. Szombaton Éltes Barna szobrát avatták fel a királynék városában, a veszprémi Óváros téren háromszéki kézművesek részvételével kirakodóvásárt szerveztek, délután a jubileum tiszteletére gálaestet tartottak. 

Elsőként Erdélyben


Bocskay Vincze szobrászművész átadja a bal oldalán álló Páll Dénes fuvolaművésznek a róla készült festményt

A világ szeme elől eldugott, kis falut is be lehet kapcsolni a képzőművészet vérkeringésébe, és az ott született, ezáltal a nevét messze röpítő művek talán az enyészet útjáról is letéríthetik. Ezek a gondolatok a Művészek Atyhai Társasága tárlatának pénteki megnyitóján fogalmazódtak meg bennünk, miután beléptünk a fény és árnyék, hagyományos és modern, fa és fém harmóniáját sugárzó alkotásoknak otthont adó Erdélyi Művészeti Központba (EMŰK).

Kézdivásárhelyiek nem tudják eldönteni sirjanak vagy röhögjenek, hogy milyen a vízszolgáltatás


A 2018. szeptember 13-ai csőrepedés munkálata, fotó: 3szek.ro.

Ezt olvashattuk 2015. szeptember 17-én a Háromszék napilapban.
„Köszönöm a kézdivásárhelyiek türelmét. Sok nehézség és rengeteg bosszúság után befejeződött a víz- és csatornarendszer felújítása Kézdivásárhelyen” – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Bokor Tibor polgármester, majd a számok tükrében ismertette az elmúlt két és fél évben elvégzett munkálatokat. Elmondta: a városban 12,1 km vízvezetéket cseréltek ki vagy újítottak fel, egy új víztisztító állomás épült, húsz új kutat fúrtak, aminek következtében a víz minőségének javulnia kellene, hiszen már az új rendszer szolgáltatja az ivóvizet. Sajnos ez akkor nem tudtuk, de mese volt, a Közüzemek Rt. Kovászna Megyei Regionális Szolgáltató cég ígérgetése. Nyakra főre jönnek a szolgáltatáskiesések és a meghibásodások. Persze kárnak (és ) gazdája nincs ezt a kedves olvasó is tudja.

Nézzük meg mi történt azóta,

Restaurálás

Osvát Ernő, a Nyugat legendás szerkesztője fogalmazta meg számomra az emlék(ezet) lényegét, amellyel naponta találkozom

Filmet mutattak be Kelemen Didákról

A Tisza-vidék apostola, a Kelemen Didák-kultusz című dokumentumfilm ősbemutatója zajlott tegnap délután a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház színháztermében. A vetítés előtt Rancz Teréz, a Nagy Mózes Elméleti Líceum magyartanára, Kelemen Didák oldalági leszármazottja házigazdaként köszöntötte a Magyarországról érkezett vendégeket és a megjelenteket, a kézdialmási Kelemen Didák-iskola és a kantai iskola tanulóit és pedagógusait.

Hollandok Kézdivásárhelyen

Az elmúlt hónapokban készült verseskötetet mutatták be, és átadták a tiszteletpéldányokat a város, a szerzők, illetve a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár számára, amelyben maass­luisi költők mellett négy kézdivásárhelyi író, költő, Dimény-Haszmann Árpád, Fekete Vince, Muszka Sándor és Sántha Attila versei, írásai is megjelentek magyar és holland nyelven.

Székely öntudatuk van

Székely Nemzeti Múzeumban (SZNM) megnyílt a budapesti Néprajzi Múzeum Erdélyen innen – Alföldön túl címet viselő kiállítása, mely a Fekete-Körös vidéki magyarság történetébe, életébe és szokásaiba nyújt betekintést a 19. század fordulóján.


Kemecsi Lajos, a budapesti Néprajzi Múzeum főigazgatója köszönti a szép számban jelenlévőket

Gyermekeink jövőjéért

A tanévkezdés küszöbén átgondolatlanul és megfontolatlanul kibocsátott tanügyminiszteri rendelet ellen tiltakozott több mint száz pedagógus szerda este Sepsiszentgyörgyön a bukaresti hatalom helyi képviseletének épülete előtt.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog