A hajthatatlan

Megosztás
FaceBook  Twitter

Szerző: Bedő Zoltán

Vannak emberek, akiket szólásra teremtett az Isten, ezért akkor sem hallgatnak, amikor másokba már beléfagyott a beszéd, és körülöttük félelem szőtte csend honol. Vannak emberek, akiknek a torkából meggátolhatatlanul tör fel az igazság, és súlyosan koppan a tőle rettegők hallócsontjain. Vannak emberek, akiknek a hangja messzire csendül, és reményt kelt a csüggedőben, a tévelygőnek pedig irányt mutat.
A magát mindenhatónak képzelő elnyomó hatalom nem kedveli őket, mert az útjában állnak. Éppen ezért, ha nem tudják beléjük fojtani a szót, akkor aljas körmönfontsággal állítják félre őket. Az évek múlásával sem halványodó emléküket azonban képtelenek kitörülni a mostoha sorsú véreik tudatából, személyük a helytállás örök példája marad.

 

Ilyen nagybetűs ember volt a Székelyvéckén napvilágot látott Visky Árpád (1940–1986) színművész is, akit nem csak sziporkázó tehetséggel, hanem egyenes gerinccel is megáldott az Úr. A hazugságokra, képmutatásra és megfélemlítésre épült rendszerekben azonban, így a kommunizmusban sem kedvelik a hajlongók közül felemelt fejjel kimagaslókat. Főleg, ha azok egy megsemmisítésre ítélt nemzeti kisebbség tagjai. Így a sorsa eleve megpecsételődött

Kivételes képességeivel és jellemével már a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán kirítt a sorból. Annak elvégzése után pedig Sepsiszentgyörgyön és a székely fővárosban egyaránt elkápráztatta és magával ragadta a közönséget. Népszerűsége szúrta a hírhedt kommunista román titkosrendőrség (Securitate) szemét, de a haragját nyilvánosan tett rendszerbíráló kijelentéseivel vonta magára. Az igazság kimondásában ráadásul a fenyegetéseik ellenére is hajthatatlan maradt.

A szeku pribékjei előbb elhurcolták, majd katonai törvényszék elé állították, ahol 5 év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki rá. Innen másfél esztendő multán nemzetközi nyomásra szabadult ugyan, de a színpadra többé nem léphetett. Elhallgattatni viszont csak a halál tudta, amely az őrkői erdőben érte utol, máig tisztázatlan körülmények között. A hivatalos álláspont szerint önkezével vetett véget az életének. Visky Árpád 2020. július 7-én tölthette volna be a 80 évet.

Forrás: hirmondo.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog