Bekecs-tető és a Szentkereszt Kápolna (+fotó)

Megosztás
FaceBook  Twitter

Szerző és fotók: Tóth László

A Bekecs-tetőre a marosszéki Nyárádselyéról vezet az út. A település a Kis-Nyárád legmagasabban fekvő település A tetőn magasodó impozáns kápolna már a településből kimenet látszik és valósággal vonzza az utazót, hogy látogassa meg. Kitérve a Bekecs mezejéről vezet a tetőre a kanyargós út. A fáradságot megéri ha a túrázó gyalog indul neki a hegyet megmászni. Autóval is meg lehet közelíteni, de ekkor a természet nyújtotta élmény  elmarad.

 

Az út a Veszély mezején vezet, a neve a tatárjárásra vezethető vissza. “A környékbeliek a be-betörő tatárok elől a Bekecs-hegy aljában levő tisztásokon rejtőztek el. Ám egy alkalommal egy áruló a bujdosók nyomára vezette az ellenséget, s amíg a férfiak nagy része élelemért és tűzifáért ment, rajtaütöttek a védtelen nőkön és gyerekeken. Akiket nem hurcoltak el, azokat kegyetlenül lemészárolták az erdei tisztáson – a helyet Veszélymezőnek vagy Veszély mezejének nevezték el.” - olvashatjuk a visit-mures.com oldalán. A mezőn áthaladva felejthetetlen élmény az a sok virág, ami között haladunk. 

A Bekecs-hegy a Görgényi-havasok déli vonulatának része. Maros megye keleti részén fekszik. Északnyugatról a Nyárád völgye, délkeletről a Kis-Küküllő völgye határolja. Legmagasabb pontja, a Bekecs-tető 1080 m magasan van. 

Az első világháborúban stratégiai helynek volt kinevezve, Bekecs sok magyar győzelmet hozó harcok színhelye volt. Nem csoda, szép időben a Nyárád völgye, a Kis-Küküllő, akár még a Fogarasi-havasok, vagy a Hargita is látszik. A túrázót felfelé a csúcsra több első világháborús emlék fogadja, lövészárkok, valamint két katonai síremlék is.

Ha régmúlt időket idézzük a  Bekecs-tetőn  18. században lerombolt, kápolnával találkozunk az írásokban, a harangot megmentették és a buzaházi templomba vitték. Ezen a helyen áll az 2011 októberében felszentelt Szent Kereszt kápolna, ami a Felső-Nyárádmente Kis-Szentföldnek nevezett térségében zarándokhely. 

Oláh Dénes főesperes szerint ami a Bekecsen történt, az valóságos csoda. Az összefogás, a hit, az akarat és a szeretet csodája – sorolta prédikációjában. – Az ősi lármafától egy kődobásnyira, az egykori kápolna közelében, itt a hegy élén áll a formát öltött csoda.” - Írta a Krónika  2011. októberében. 

A Bekecsen újjáépült kápolnát a Szent Kereszt megtalálásának emlékére, illetve Páduai Szent Antal tiszteletére szentelték fel, mivel ő volt a hegyen a középkorban épített és a 18. században széthordott kápolna védőszentje is. Ezért évente két búcsúja van a mostani kegyhelynek: május első szombatján, valamint június közepén, ugyancsak szombatra eső napon zarándokolnak fel a hívek misére a hegytetőre.Szék-helyek

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog