Határok nélkül 2018. szeptember 14.

Határok nélkül

2018. szeptember 13. – Kossuth Rádió

 

Politikai és nem szakmai döntés volt román tanügyminiszter rendelete, ergo azonnali hatállyal érvénytelenítsék

Bíró Zsolt Maros megyei képviselő tegnap a román parlamentben – napirend előtti felszólalásában – az oktatási miniszter lemondását kérte, a román nyelv tanítását szabályozó rendelete miatt. Mint ismert, a rendelkezés szerint ezentúl a kisebbségi iskolákban az elemi tagozaton is csak szaktanárok oktathatják a román nyelvet. Erdei Edit Zsuzsanna kérdezte a képviselőt a részletekről.

 

Az idei Arad megyei tanévnyitó ünnepségek közül különös jelentősége volt a zimándközinek

Az idei Arad megyei tanévnyitó ünnepségek közül különös jelentősége volt a zimándközinek. Az Aradtól 15 kilométerre fekvő településen ugyanis hét év szünet után újra megnyitották a korábban létszámhiány miatt bezárt magyar elemi iskolát, amely a községközpont, Zimándújfalu általános iskolájának tagintézményeként működik. Egyelőre csak az előkészítő osztály indult el 12 gyerekkel, de a jövőre nézve biztatók a jelek, hogy nem kell ismét bezárni tanintézményt a kevés diák miatt. A zimándközi iskolanyitás nagy esemény volt a közösség életében, de óriási előrelépés az egész Arad megyei magyar oktatás terén. Pataky Lehel Zsolt az egyik tanítási nap végén látogatott ki az iskolába.

 

A Fórum Kisebbségkutató Intézet folytatja a "Helyzetjelentés a szlovákiai magyar társadalomról" c. konferencia-sorozatát

A Fórum Kisebbségkutató Intézet folytatja a "Helyzetjelentés a szlovákiai magyar társadalomról" c. tavasszal elkezdett konferencia-sorozatát, ezúttal a gazdasági környezet alakulását vizsgálták meg.. Az eszmecsere apropóját az adja, hogy 100 éves a felvidéki magyar közösség. Haják Szabó Mária összeállításában először a szervezőt, Öllös Lászlót, a Fórum Intézet elnökét kérdezte a célokról.

 

Idén ünneplik a nagybecskereki székesegyház 150 éves jubileumát

Idén ünneplik a nagybecskereki székesegyház 150 éves jubileumát, a központi rendezvény november 24-én lesz. A jeles eseményre elkészült egy jubileumi kiadvány, amely a nagybecskereki székesegyház rövid történetét mutatja be. A város főterén szeptember 6-ától egy hónapon keresztül egy kiállításon látható Nagybecskerek egyik szimbólumaként is ismert székesegyház múltja Az ünnepségéről, a templom tatarozási munkálatairól tartott sajtótájékoztatót Német László megyéspüspök.

 

A világháborús magyar katonatemetők felkutatásával, és rendbehozatalával foglalkozik a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

A világháborús magyar katonatemetők felkutatásával, és rendbehozatalával foglalkozik a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület. Tagjai nyáron megint Kárpátaljára utaztak, hogy rendbe hozzanak első és második világháborús katonatemetőket. Iváncsik Attila mikrofonjánál Hangácsi Istvánt, az egyesület elnökét hallják.

 

A múlt hét végén tartották a délvidéki Magyarkanizsán a 66. Kanizsai írótábor

A múlt hét végén tartották a délvidéki Magyarkanizsán a 66. Kanizsai írótábor. A három nap alatt több könyvbemutató, irodalmi program, közönségtalálkozó is volt, de a rendezvény valójában arra szolgál, hogy az alkotók és a kiadók egymással találkozzanak. Elsőként Bordás Győzőt, a szervezőbizottság elnökét kérdezte Németh Ernő a 66. találkozó kiemelt céljairól.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog