Határok nélkül 2018. szeptember 10.

Határok nélkül

2018. szeptember 10. – Kossuth Rádió

 Semjén Zsolt mondott ünnepi köszöntőt a beregszászi főiskola tanévnyitóján

Az oktatás fejlesztése, a kulturális élet támogatása, valamint a gazdaságilag való megerősödés alapvető a külhoni magyar nemzetrészek megmaradása érdekében, ezeket kiemelten támogatja a Magyar Kormány, mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitó ünnepségén Beregszászon. Ukrajna egyetlen felsőoktatási intézményében idén összesen 1420 hallgató tanul, ami az elmúlt évek egyik legjobb mutatója. Az ünnepségen a főiskolai tanács a kárpátaljai magyar felsőoktatásért tett erőfeszítéseiért Rákóczi díjat adományozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek.

 

Újraindult a marosvásárhelyi katolikus líceum

A mai napon megkezdődött a tanév Erdélyben is, becsengettek az iskolákban. A Marosvásárhelyi katolikus iskola újraindulása közös siker, az erdélyi és a Kárpát-medencei magyarság összefogásának, a hittel és kitartással végzett munkának az eredménye – ez volt a visszatérő gondolat, amelyet hangsúlyoztak a jelenlévők a II. Rákóczi Ferenc katolikus gimnázium mai tanévnyitó ünnepségén.

 

A temesvári nemzetiségi iskolákban is japán sztrájkkal kezdődött ma az új tanév

A temesvári nemzetiségi iskolákban is japán sztrájkkal kezdődött ma az új tanév: a pedagógusok, szülők fehér karszalag viselésével fejezték ki egyet nem értésüket a szeptember elsejétől hatályos kormányrendelettel, amely előírja, hogy a nemzeti kisebbségek iskoláinak elemi osztályaiban is szaktanároknak kell oktatniuk a román nyelvet. Az előkészítetlen törvénymódosítás elsősorban a gyermekeknek okozhat beláthatatlan károkat, de kétségbe vonja a tanítók megszerzett képesítését is – vélik a tiltakozók.

 

Csíkszentdomokoson járt a román oktatási miniszter

A román oktatási tárca imént említett vezetője – saját kérésére – Hargita megyében, egy román és egy magyar iskolában vett részt az ünnepélyes tanévnyitón, így Csíkszentdomokoson a Márton Áron nevét viselő iskolában is, ahol tanítók szintén fehér karszalag viselésével tiltakoztak. A miniszter azonban ezt nem vette észre, és csak újságírói felvetésre beszélt az augusztus végén hirtelen és váratlan meghozott kormányzati döntésről.

 

Arad megyében 2300-2400-ra tehető a magyar oktatási intézménybe járó diákok száma

Arad megyében 2300-2400-ra tehető a magyar oktatási intézménybe járó diákok száma a 2018–2019-es tanévben. A központi tanévnyitó üönnepséget az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban tartották aradi magyar közéleti és egyházi személyiségek jelenlétében.

 

Kisboldogasszony napja Doroszlón

Műsorunk utolsó perceit Kisboldogasszony napjának szenteljük. Helyszínünk a délvidéki Doroszló, ahol a Szentkutat évente több ezer zarándok keresi fel szeptember nyolcadikán, Kisboldogasszony napján. A hívek már előző nap megérkeznek. A kétnapos búcsú során körmenetet, ifjúsági-szentmisét, illetve horvát, német, szlovák és magyar nyelvű szentmiséket celebrál a megjelent nagyszámú egyházi méltóság. Az idei búcsúról küldte hangképes összefoglalóját Ternovácz István.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog