Kézdivásárhely: Hagyományrombolás „felsőfokon”

Úgy látszik, hogy a kézdivásárhelyi RMDSZ nő szervezete „Húsvéti varázslat” rendezvényt a locsolkodás napján hagyománnyá szeretnék kinevelni. Már az elmúlt évben némi felháborodást keltett a józan gondolkodók körében, de ez kevésbé érdekli a szervezőket. Ki nem mondott jelszavuk (ami ott lebeg a levegőben) ha már szabadnap van hadd ünnepeljenek tömegben az emberek ne a családban. Hangzatos megfogalmazásokkal ajándékok osztogatásával csábítják a tömeget, hogy vegyenek részt az általuk szervezett katyvaszon.

 

Mind ezt némi önmutogatásért és adott esetben reklámért. Hadd nézze a beetetett tömeg a reklámokat, hátha jobban fogy az áru. Véletlenül se legyenek együtt, amikor a gyerekek és felnőttek a tágabb családi és baráti körben tölthetnék a napot. Aki egy keveset is hagyományőrző, az anyatejjel kapta, zsigereiben érzi a húsvét üzenetét. A hétköznapok nehéz taposó malma leáll pár napra fizikailag és lélekben is készülünk az ünnepre. Közös rendezvényen ünnepelni, játszani, ajándékozni, húsvét harmad napján is lehetne, hiszen vakáció van.

Ha valaki hagyomány tisztelő (és örvendetes, még sokan vagyunk) úgy éli meg, ezt a „Varázslatot”, húsvét másodnapján, hogy valamilyen felső sugallatra szeretnék alattomos módon ellehetetleníteni, hogy a családtagok barátok ne töltsék együtt ezt a napot.

Vajon jóérzésű politikusaink, azért döntöttek úgy hogy szabadnap legyen a húsvéti ünnep, hogy alkalmat adjanak, tömegrendezvények szervezésére, amikor lehet reklámmal és idióta rendezvényekkel, csalogatni a gyerekeket és szüleiket? Azt hiszem nem ez volt a cél, inkább az, hogy a nagyszülők, szülők, nagybácsik, megosszák örömeiket, együtt legyenek és örüljenek a természet újraéledésének, alkalom arra is hogy átadják egymásnak tapasztalataikat, emlékeiket, közösen, egymásban bízva, nem könnyű hétköznapok megéléséhez.

Sajnos teszik az elidegenítő cselekedeteiket, mikor egyre erőteljesebb a nyomás nemzetünkön, azok akik közöttünk élnek, azon dolgoznak, (tudatosan, vagy sem) hogy szétverjék az egyik megtartó erőnket, keresztény hagyományunkat.
Az is lehet, hogy azoknak akik ezt szervezik, nem mond semmit a kereszténység, számukra a hit a család, idejét múlt üres szlogen.

Köztudott, hogy a legfájdalmasabb sebeket, távolmaradásokat az ember családtagjai között tudja elszenvedni. A családon belüli és családok közti kapcsolatok ápolására kellene biztatni az kisgyerekes családokat húsvét másod napján és nem állatsimogatásra, vagy kinder tojás keresésre, tojás festésre, (hisz e napra már meg kell legyen festve) amire a szervezők hívogatják az embereket a gyermekeket. Az utóbbiak csábításával van a legnagyobb gond, azt a generációt célozzák meg amelyiknek még nincs kifejlődve az egyénisége és könnyű eltéríteni a hagyományok megtartásától, és egyszerű a liberális gondolkodással, és a fogyasztói társadalom irányvonalaival helyettesíteni a ragaszkodást a családhoz és a ránk hagyott örökséghez. Pedig kell annál szebb és örömteljesibb látvány ezen a napon, mint mikor a kis unoka a könnyes szemű nagymamának verset mond és meglocsolja.
Sajnos itt tartunk, közénk is betette a lábát az elidegenedést sugallók képviselete, fel kellene ébredni és elgondolkodni, hogy engedjük, hagyományainkat szétverjék és vele együtt közösségünket is, vagy megőrizzük, ahogyan őseinktől ránk maradt.

Végül is mit kívánhatunk egymásnak így húsvét előtt, nagyhéten: legyen idei ünnepi célkitűzésünk a legközelebbi kapcsolataink ápolása.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog