Hej, élet, élet, betyár élet, ez aztán az élet! Ha megunom magamat, ...

Kategória: Vélemények, jegyzetek

Avagy de jó európai parlamenti képviselőnek lenni!*

 Ha az alábbiakra nem forr fel az agya, sürgősen keresse fel a háziorvosát!

Az EU-parlamenti képviselőknek teljesen kötetlen munkaidejük van, senki nem nézi, hogy mikor, hova járnak el.
Semmilyen visszatartó erő nincs, ha valaki nem akar bejárni. Csak rajtuk múlik, hogy mennyit dolgoznak: van, akit havonta csak négy-öt napon, a plenáris üléseken látni. Ha azokat nem is büntetik, akik nem járnak be dolgozni, a munkamániások nagyon jól járnak: a képviselők ugyanis a fizetésükön felül napidíjat is kapnak azokra a napokra, amikor igazoltan Brüsszelben vagy a strasbourgi plenáris üléseken vannak.


Mégpedig nem is keveset: *napi 304 euró, azaz közel 95 ezer forint jár 1413 lej *nekik a költségeik fedezésére. A számlákat nem kell bemutatni, aki reggel aláírja a hivatalos jelenléti íveket, annak aznapra jár a napidíj. Reggel hétkor nyitnak, és péntekenként nem ritka, hogy a képviselők bőröndökkel állnak ott hosszú sorban, még gyorsan aláírnak, aztán mennek a reptérre, és indulnak haza hétvégére" - mesélte az egyik volt asszisztens, aki szerint hétköznapokon a bizottsági ülésekről is simán le lehet lépni
aláírás után.
Aki havonta 20 napon aláírja a jelenléti íveket, az összesen *6080 eurót, azaz 1 848 320 forintot, 28272 lejt kap.* Így pedig a fizetésükkel együtt *már 3,75 millió forintnál, 29685 lejnél járnak havonta.*

És ez még nem minden, mert a képviselők a munkával járó egyéb költségeikre - irodabérlésre, számítógépekre, telefonszámlákra - is kapnak költségtérítést. A költségtérítést csak egyszer kell igényelni, és onnantól kezdve automatikusan utalják a képviselőnek a *havi 4299 eurót, azaz 1 306 896 forintot, 19990 lejt.*


"Az irodanyitás bizonyítására csak egy címet kérnek, a bérleti díjról szóló  számlákat nem kell bemutatni, úgyhogy elég, ha valaki egy ismerőse címét bediktálja, soha senki nem fogja ellenőrizni, hogy tényleg van-e irodája. 
Autó elszámolás: 

Egy oda-vissza autóúton simán meg lehet spórolni *1000 eurót (kb. 300 ezer forintot, 4650 lejt) -*magyarázta az egyik, korábban egy magyar képviselő mellett asszisztensként dolgozó férfi, miért népszerű megoldás ez a képviselők körében. "Idővel persze arra is rájönnek, hogy nem is muszáj utazniuk, elég, ha egy sofőr megjáratja az autót  Brüsszelig között, és begyűjti a
bizonylatokat. De még úgy is nagyon jól járnak, ha a sofőr viszi az autót, elszámolják az utazást, ők meg egy olcsó fapados jeggyel hazarepülnek". Havi négy utazással számolva így könnyen megtakaríthat magának egy képviselő még*egymillió forintot.*
Az ingázáson felül egyéb utazásokat is elszámolhatnak a képviselők, hiszen előfordulhat, hogy konferenciákra vagy más hivatalos
rendezvényekre egy másik országba kell utazniuk. Ezeket az utazásokra éves keret van*: 4243 eurót (1 289 872 forintot, 19725 lej) *kell beosztaniuk. Ez az összeg nem jár automatikusan, bizonylatok ellenében fizetik ki. 

"Azt viszont senki nem ellenőrzi, hogy miért utazott oda a képviselő, úgyhogy csak a lelkiismeretüktől függ, hogy mennyire  használják munkára, és mennyire nyaralásra ezt a keretet"

A képviselők asszisztenseket, gyakornokokat is alkalmazhatnak, erre is külön keretet kapnak az EP-től. *Havonta 21 209 euróból (6 447 536 forintból, 98621 lej)* gazdálkodhatnak, ebből fizethetik ki a segítőiket. Nem véletlenül került bele az EP-képviselőkről szóló törvénybe külön kitételként az, hogy a képviselők nem részesülhetnek ebből az összegből, ugyanis sok esetben elvárták, hogy az alkalmazottak osztozzanak velük. Egy egykori asszisztens szerint hiába a tiltás, ez még most sem ismeretlen gyakorlat.

"Általában úgy egyeznek meg, hogy a pénz kétharmada marad az asszisztensnél, az egyharmadát pedig megkapja a képviselő.
Sok ilyen eset van még most is. Van, aki hivatalos panaszt is tesz, de nem tudják ezt ellenőrizni, bizonyítani is nehéz."

A végkielégítést az EP-ben töltött évek után fizetik, minden év egy hónapot ér, de legalább hat hónapot mindenki megkap, és akármilyen sokáig volt valaki képviselő, legfeljebb *kétévnyi fizetés jár neki*.

Egy busznyi vendég jól hoz a konyhára. *Minden képviselőnek lehetősége van rá, hogy évente 110 vendégnek megmutassa, hogyan működik az Európai Parlament. 

A vendégeknek legalább 10 fős csoportokban kell érkezniük, és a képviselő évente legfeljebb öt csoportot hívhat, tehát úgy jár a legjobban, ha minél több embert összeszervez egyszerre. Az ismeretterjesztő munkát és a vendégfogadást az EP támogatja.
Az utazásra kilométerenként 0,09 eurót fizetnek egy vendég után. *
Ez bőven fedez egy fapados repülőjegyet is. Az étkezésekre vendégenként *40 eurót (kb. 12 ezer forint, 186 lej)*, a szállásra pedig *60 eurót (kb. 18 ezer forint, 270 lej)* fizetnek, azaz nagyjából összesen százezer forintot kapnak egy vendég után.

Az egyik asszisztens tapasztalata szerint vannak olyan képviselők, akik csak megutaztatják a csoportot, reggel jönnek a fapadossal, kapnak egy ebédet Brüsszelben, este pedig mennek haza: ezt *80-90 euróból ki lehet hozni,* úgyhogy bőven marad a támogatásból. De akik mesterei a spórolásnak, azok inkább összegyűjtenek egy busznyi látogatót, ami sokkal olcsóbb, mint a repülős utaztatás. Ráadásul minél messzebbről jön a vendég, annál több pénz jár utána. Egy busznyi iskoláson legalább 13-14 ezer eurót meg lehet spórolni" - mesélte a volt asszisztens, aki maga is segédkezett ilyen utazások szervezésénél.

*...AZÉRT NAGYON KÍVÁNCSI LENNÉK ARRA, HOGY EURÓPÁBAN MINDENKI TISZTÁBAN VAN MINDEZEKKEL??? 

http://kapu.biz nyomán