Romániából át Teleormániába

Most, mikor a szocialisták kik uralják a politikai palettát Romániában pár hónap leforgása alatt megint megbuktatták a saját kormányukat, az ellenzék hatalmas lehetőséget kapott volna, ha létezne. A soron levő kormányválság után Klaus Iohannis államfő egyeztetett a pártokkal és Vasilica Viorica Dăncilă asszonyt megbízta kormány alakítással.


Ki gondolta volna az ünnepek tájékán, hogy a tökéletesre fényezett kormány egység szétesik, míg a parlament elé sorba terjesztették azokat a törvényeket melyek kiszedhetik a sza… azokat a politikusokat akik „féllábbal a hűvösön vannak”, vagy oda kerülnek. Csupán hetekbe került és kormány egysége egy nagyot zökkent, egyenesen a válságba zuhant.
Pillantsunk bele a kristálytükörbe, hogy lássuk hoz-e számunkra jelentősebb változást pozitív irányba a teleormáni Vasilica Viorica Dăncilă asszony Európai Parlamenti (EP) képviselő nő kinevezése.
A válasz előre: nem.
Ahogyan már a tavalyi év elején lehetett látni, hogy a Tudose kormány nem éri meg a húsvétot, most is arra megy ki a játszma, hogy a korrupt párt katonák érdekeit védjék, az ország nem érdekli őket. Liviu Dragnea a Szociáldemokrata Párt elnöke is elmondta: jelölésekor három szempont döntött civilizált és konfliktuskerülő személyiség, valamint a jó kapcsolatai és ez elég a pártvezetőnek, hogy bizakodjon, nem megy vele szembe mint a két elődje. Így aztán fojtathatja tovább az áhított hatalom vezetését az árnyékból, és átvezesse az országot Romániából Teleormániába, ami nem csoda mert úgy látszik a szocialisták szerint ott van a világ közepe. Egyáltalán nem számított nem nyomott semmit a latban, hogy a közigazgatásban nincsen tapasztalata. Az se gond, hogy az Isten adta nép nem szereti, hisz csúfosan elveszítette a polgármester-választást Videle községben. Ellenben jó román szokás szerint előny, hogy valakinek kapcsolatai legyenek (ezzel mindent el lehet intézni a fű alatt) és neki - Dragnea szerint - európai parlamenti képviselőként van. Ez elegendő is, az igazságügyi törvény módosítás szükségességének magyarázatához és a tiltakozó tömegek alaptalan követeléseinek bizonygatásához. Nem zavarja sem őt sem a párttársait, hogy már most gúnyolódnak az idegen nyelvtudásával, de a EP- képviselőként sincsen tisztába azzal, hogy mely országok tagjai az uniónak, 2009-óta képviselőnő tavaly azt nyilatkozta, hogy Irán és Pakisztán EU-tagország.

Legfőbb ideje megköszönni (és ezzel maradunk) a telormániaiaknak, hogy ilyen bölcs politikai elitet biztosított az állam élére, melynek tagjai mindig „alázatosan szolgálják a nemzet érdekeit”, és egyre mélyebbre taszítják a lejtőn az országot és minden skrupulus nélkül szolgálja a politikai szekta kemény magját, hiszen ez rakta a polcra őket, megvezetve a választó polgárok többségét.

Az RMDSZ megint felállt ara a hordóra ahonnan semmit mondva lehet nyilatkozni, megelégszik a kinevezett személy kapcsán, hogy Viorica Dancilán és Victor Ponta exkormányfőn kívül egyetlen román kormánypárti vagy ellenzéki politikus sem határolódott el a nyilvánosság előtt az autonómiát követelő erdélyi magyarokat burkoltan akasztással fenyegető Mihai Tudose, azóta lemondott miniszterelnöktől – mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök.
Kifejtette: nincsenek előítéletei a szociáldemokraták kormányfő-jelöltjével szemben és nyitottságát fejezte ki, hogy találkozzanak Dancilával, miután megkapta kormányalakítási megbízást és szeretné megszerezni a beiktatási szavazáson a szövetség támogatását.
Így néz ki a helyzet a szocialisták, harmadik kormányválsága után.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog