Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Határok nélkül 2018. szeptember 18.

Határok nélkül

2018. szeptember 18. - Kossuth Rádió

 

Kárpát-medencei összefogás eredményeként értékelték, hogy a marosvásárhelyi Katolikus Líceumban is megindulhatott a tanév

Kárpát-medencei összefogás eredményeként értékelték, hogy a marosvásárhelyi Katolikus Líceumban is megindulhatott a tanév az elmúlt héten. Ám az iskola elleni támadások korántsem szűntek. A Népi Mozgalom Párt Maros megyei képviselője, Marius Pascan előzetes panaszt nyújtott be a tanügyminisztériumhoz, kifogásolva a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc katolikus teológiai líceum sürgősségi rendelettel történt megalapítását. A képviselő azt is kilátásba helyezte, hogy a minisztériumi választ követően a közigazgatási bíróságon támadja meg az iskola-alapító rendeletet, illetve a rendelet parlamenti megvitatását követen alkotmánybírósághoz fordul.

 

Nagyváradon megtartották a magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségét

A helyi tanévnyitókat követően Nagyváradon megtartották a magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségét a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésében, amely szentmisével kezdődött, ünnepi beszédekkel folytatódott. Az eseményen a magyar kormány képviseletében jelen volt Lőrinczi Zoltán helyettes államtitkár. Ionescu Nikolett először Burus-Siklódi Botondot, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökét kérte mikrofon elé.

 

Emberi dimenziós végrehajtási találkozó

Emberi dimenziós végrehajtási találkozó. Ez a sokat sejtető címe az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet – az EBESZ, éves konferenciájának, amit idén is Varsóban rendeztek meg. A kéthetes tanácskozáson, amin 57 állam 1500 képviselője vesz részt, egy délelőtti panel erejéig szót kaptak a nemzeti kisebbségek jogaival foglakozó szervezetek, és az ebben érdekelt államok képviselői. A péntek délelőtti munkamegbeszélésről Lánczi Ágnes kérdezte Kalmár Ferenc miniszteri biztost.

 

Közösségi ház Bátfán

Az Ungvárhoz közeli Bátfán közösségi házat alakítottak ki a község XIV. században épült református temploma és az 1825-ben már állt parókiája között található egykori magtárépületből. Az ünnepélyesen felavatott Pálóczi Horváth Közösségi Ház falán emléktáblát helyzetek el Pálóczi Horváth Mária és Pálóczi Horváth Simon tiszteletére. A testvérpár a XIX. század első felében jelentős mecénásként támogatta a református egyházat, valamint az oktatást és a tudományos életet. A családot nem alapított két testvér a bátfai református templom alatti kriptában nyugszik a Pálóczi család más tagjaival együtt.

 

SISY-konferencia Szavadkán

Az intelligens mérnöki rendszerekkel foglalkozik az a konferencia, amit a hétvégén immár 16. alkalommal rendeztek meg Szabadkán. A röviden SISY-ként emlegettet tanácskozás (hivatalos nevén: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON INTELLIGENT SYSTEMS) a határokon átívelve ad lehetőséget fiatal szakembereknek, hogy megosszák egymással tudományos kutatásaik eredményét. A szervezők a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és az Óbudai Egyetem, a szakmai támogató pedig az IEEE nemzetközi mérnökszövetség. A konferencián hét országból hatvanan vettek részt, legtöbben Magyarországról és az utódállamokból. Dr. Takács Mártát, a szervezőbizottság elnökét kérdezte elsőként a célokról Németh Ernő.

 

Cserkésztoborzó Muzlyán

A cserkész jelszót – „Légy résen”' – számtalan nyelven több millió cserkész használja. A cserkészek egymással bal kézzel fognak kezet, jobb kezük három ujját tisztelgésre emelve. Ez a három ujj jelképezi kötelességeiket Istennel, hazájukkal és embertársaikkal szemben. A magyar cserkészek sajátossága a „Jó munkát”' köszönés – olvasom a Magyar Cserkészszövetség honlapján. S hogy a cserkészek száma növekedjen, cserkésztoborzót tartott a muzslyai 4-es számú Szent Imre herceg cserkészcsapat.

Határok nélkül 2018. szeptember 17.

Határok nélkül

2018. szeptember 17. - Kossuth Rádió

A csíkszeredai Városházáról a hét végén eltávolították a Városháza feliratot

A csíkszeredai Városházáról a hét végén eltávolították a Városháza feliratot. Bár minden magyar szakmai vélemény szerint ez a magyar kifejezés megfelel a román hivatalos megnevezésnek, a román bíróság véleménye szerint azonban a magyaroknak a polgármesteri hivatal kifejezést kell használniuk. Jöhet ennél rosszabb is? Oláh-Gál Elvira beszélgetése.

 

Hétfőn olytatódott a bírósági eljárása Ungváron a KMKSZ központi székháza felrobbantásával gyanusítottak ügyében

Ma folytatódott a bírósági eljárása Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség központi székháza felrobbantásával gyanusítottak ügyében. Az ülés elején a vádlottak ügyvédei bizalmatlanság címen panaszt tettek, véleményük szerint a 3 tagú bírói testület egyik tagja elfogult. A következő ülést szeptember 24-re tűzték ki. A tavasszal elfogott gyanusítottak perét formai, illetve más okokra hivatkozva eddig háromszor napolták el. Az ukrán hatóságok már májusban lezárták a nyomozást, a vád többek között merénylet elkövetése. Iváncsik Attila a részletekről Berki Marianna ügyvédet kérdezte, aki a KMKSZ-t képviseli az eljárás során.

 

Nyílt levelet intéztek Jean-Claude Junckerhez a külhoni magyar EP-képviselők

Az Európai Bizottság elnöke szerdai- évértékelő beszédét követően három Európa Parlamenti képviselő: a felvidéki Csáky Pál valamint az erdélyi Sógor Csaba és Winkler Gyula nyílt levelet intézett Jean-Claude Junckerhez. A levél előzményeiről, és a részletlekről kétdezte Winkler Gyula EP képviselőt Erdei Edit Zsuzsánna.

 

Elindult a VMSZ választási kampámya

Szeptember 15-én indította választási kampányát a Vajdasági Magyar Szövetség. Szerbiában november 4-én tartják az országos kisebbségi önkormányzati választásokat. Egyelőre más lista még nem gyűjtötte össze a választásokon való részvételhez szükséges támogató aláírásokat. A VMSZ Összefogás listaját Pásztor István pártelnök és Hajnal Jenő listavezető ismertette szabadkai sajtótájékoztatóján. 

 

X. Kukoricafesztivál Tordán

Nagy tömegeket vonzott az idei, jubileumi X. Kukoricafesztivál Tordán, amely egyben a Magyar Összefogás Nemzeti Tanácsi választási kampánynyitója is volt. A jelöltek közül Ábrahám Csilla is ellátogatott Tordára. Kónya-Kovács Otília összeállítása.

 

19. Magyar-magyar Gazdatalálkozó

Aradon, az Agromalim Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron tartották meg szombaton a 19. Magyar - magyar Gazdatalálkozót. Az erdélyi magyar gazdatársadalom, a Kárpát-medencei gazdaszervezetek képviselői, a magyar szaktárca vezetői és a szakpolitikusok részvételével tartott fórumon a 2021 utáni, közös európai agrárpolitika, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások várható alakulása, valamint az érdekképviselet megerősítésének fontossága szerepelt napirenden. A tanácskozáson készült Pataky Lehel Zsolt összeállítása.

 

Kézműves nagyvásár Radványon

1655-ben, kapott vásárjogot a Besztercebányával szomszédos Radvány. A Garam-parti felvidéki település vására azóta is a paraszti kézművesség bemutatkozásának helye, a szeptemberi nagyvásár a nógrádi kézműveseket is idevonzza, érkezésükről pedig immár tizenkét éve a magyar-szlovák kereskedelmi és iparkamara gondoskodik. A kamara titkárát, Mihályné Balázs Melindát a felvidéki szakmai, üzleti kapcsolataikról Tarnóczi László kérdezte.

 

Szenci családi délután

A Nagyidai cigányok Gál Tamás előadásában, kézműves foglalkozások, Ghymes-koncert és sok-sok móka volt a szenci családi délutánon, amelyet a helyi Szenczi Molnár Albert Alapiskola udvarán tartottak. Az ismert hazai művészek mellett az iskola tehetségei is felléptek, s közben a szülők és a nagyszülők beszélgettek, ismerkedtek. Valójában ez volt a rendezvény célja, mondta Matus Mónika igazgató. Haják Szabó Mária összeállítása.

Határok nélkül 2018. szeptember 14.

Határok nélkül

2018. szeptember 13. – Kossuth Rádió

 

Politikai és nem szakmai döntés volt román tanügyminiszter rendelete, ergo azonnali hatállyal érvénytelenítsék

Bíró Zsolt Maros megyei képviselő tegnap a román parlamentben – napirend előtti felszólalásában – az oktatási miniszter lemondását kérte, a román nyelv tanítását szabályozó rendelete miatt. Mint ismert, a rendelkezés szerint ezentúl a kisebbségi iskolákban az elemi tagozaton is csak szaktanárok oktathatják a román nyelvet. Erdei Edit Zsuzsanna kérdezte a képviselőt a részletekről.

 

Az idei Arad megyei tanévnyitó ünnepségek közül különös jelentősége volt a zimándközinek

Az idei Arad megyei tanévnyitó ünnepségek közül különös jelentősége volt a zimándközinek. Az Aradtól 15 kilométerre fekvő településen ugyanis hét év szünet után újra megnyitották a korábban létszámhiány miatt bezárt magyar elemi iskolát, amely a községközpont, Zimándújfalu általános iskolájának tagintézményeként működik. Egyelőre csak az előkészítő osztály indult el 12 gyerekkel, de a jövőre nézve biztatók a jelek, hogy nem kell ismét bezárni tanintézményt a kevés diák miatt. A zimándközi iskolanyitás nagy esemény volt a közösség életében, de óriási előrelépés az egész Arad megyei magyar oktatás terén. Pataky Lehel Zsolt az egyik tanítási nap végén látogatott ki az iskolába.

 

A Fórum Kisebbségkutató Intézet folytatja a "Helyzetjelentés a szlovákiai magyar társadalomról" c. konferencia-sorozatát

A Fórum Kisebbségkutató Intézet folytatja a "Helyzetjelentés a szlovákiai magyar társadalomról" c. tavasszal elkezdett konferencia-sorozatát, ezúttal a gazdasági környezet alakulását vizsgálták meg.. Az eszmecsere apropóját az adja, hogy 100 éves a felvidéki magyar közösség. Haják Szabó Mária összeállításában először a szervezőt, Öllös Lászlót, a Fórum Intézet elnökét kérdezte a célokról.

 

Idén ünneplik a nagybecskereki székesegyház 150 éves jubileumát

Idén ünneplik a nagybecskereki székesegyház 150 éves jubileumát, a központi rendezvény november 24-én lesz. A jeles eseményre elkészült egy jubileumi kiadvány, amely a nagybecskereki székesegyház rövid történetét mutatja be. A város főterén szeptember 6-ától egy hónapon keresztül egy kiállításon látható Nagybecskerek egyik szimbólumaként is ismert székesegyház múltja Az ünnepségéről, a templom tatarozási munkálatairól tartott sajtótájékoztatót Német László megyéspüspök.

 

A világháborús magyar katonatemetők felkutatásával, és rendbehozatalával foglalkozik a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

A világháborús magyar katonatemetők felkutatásával, és rendbehozatalával foglalkozik a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület. Tagjai nyáron megint Kárpátaljára utaztak, hogy rendbe hozzanak első és második világháborús katonatemetőket. Iváncsik Attila mikrofonjánál Hangácsi Istvánt, az egyesület elnökét hallják.

 

A múlt hét végén tartották a délvidéki Magyarkanizsán a 66. Kanizsai írótábor

A múlt hét végén tartották a délvidéki Magyarkanizsán a 66. Kanizsai írótábor. A három nap alatt több könyvbemutató, irodalmi program, közönségtalálkozó is volt, de a rendezvény valójában arra szolgál, hogy az alkotók és a kiadók egymással találkozzanak. Elsőként Bordás Győzőt, a szervezőbizottság elnökét kérdezte Németh Ernő a 66. találkozó kiemelt céljairól.

Határok nélkül 2018. szeptember 10.

Határok nélkül

2018. szeptember 10. – Kossuth Rádió

 Semjén Zsolt mondott ünnepi köszöntőt a beregszászi főiskola tanévnyitóján

Az oktatás fejlesztése, a kulturális élet támogatása, valamint a gazdaságilag való megerősödés alapvető a külhoni magyar nemzetrészek megmaradása érdekében, ezeket kiemelten támogatja a Magyar Kormány, mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitó ünnepségén Beregszászon. Ukrajna egyetlen felsőoktatási intézményében idén összesen 1420 hallgató tanul, ami az elmúlt évek egyik legjobb mutatója. Az ünnepségen a főiskolai tanács a kárpátaljai magyar felsőoktatásért tett erőfeszítéseiért Rákóczi díjat adományozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek.

 

Újraindult a marosvásárhelyi katolikus líceum

A mai napon megkezdődött a tanév Erdélyben is, becsengettek az iskolákban. A Marosvásárhelyi katolikus iskola újraindulása közös siker, az erdélyi és a Kárpát-medencei magyarság összefogásának, a hittel és kitartással végzett munkának az eredménye – ez volt a visszatérő gondolat, amelyet hangsúlyoztak a jelenlévők a II. Rákóczi Ferenc katolikus gimnázium mai tanévnyitó ünnepségén.

 

A temesvári nemzetiségi iskolákban is japán sztrájkkal kezdődött ma az új tanév

A temesvári nemzetiségi iskolákban is japán sztrájkkal kezdődött ma az új tanév: a pedagógusok, szülők fehér karszalag viselésével fejezték ki egyet nem értésüket a szeptember elsejétől hatályos kormányrendelettel, amely előírja, hogy a nemzeti kisebbségek iskoláinak elemi osztályaiban is szaktanároknak kell oktatniuk a román nyelvet. Az előkészítetlen törvénymódosítás elsősorban a gyermekeknek okozhat beláthatatlan károkat, de kétségbe vonja a tanítók megszerzett képesítését is – vélik a tiltakozók.

 

Csíkszentdomokoson járt a román oktatási miniszter

A román oktatási tárca imént említett vezetője – saját kérésére – Hargita megyében, egy román és egy magyar iskolában vett részt az ünnepélyes tanévnyitón, így Csíkszentdomokoson a Márton Áron nevét viselő iskolában is, ahol tanítók szintén fehér karszalag viselésével tiltakoztak. A miniszter azonban ezt nem vette észre, és csak újságírói felvetésre beszélt az augusztus végén hirtelen és váratlan meghozott kormányzati döntésről.

 

Arad megyében 2300-2400-ra tehető a magyar oktatási intézménybe járó diákok száma

Arad megyében 2300-2400-ra tehető a magyar oktatási intézménybe járó diákok száma a 2018–2019-es tanévben. A központi tanévnyitó üönnepséget az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban tartották aradi magyar közéleti és egyházi személyiségek jelenlétében.

 

Kisboldogasszony napja Doroszlón

Műsorunk utolsó perceit Kisboldogasszony napjának szenteljük. Helyszínünk a délvidéki Doroszló, ahol a Szentkutat évente több ezer zarándok keresi fel szeptember nyolcadikán, Kisboldogasszony napján. A hívek már előző nap megérkeznek. A kétnapos búcsú során körmenetet, ifjúsági-szentmisét, illetve horvát, német, szlovák és magyar nyelvű szentmiséket celebrál a megjelent nagyszámú egyházi méltóság. Az idei búcsúról küldte hangképes összefoglalóját Ternovácz István.

Határok nélkül 2018. szeptember 6.

Határok nélkül

2018. szeptember 6. – Kossuth Rádió

 

Szkepszissel fogadták az emberek és a pártok Simon Zsolt független parlamenti képviselő pártalapítási szándékát

Szkepszissel fogadták az emberek és a pártok Simon Zsolt független parlamenti képviselő pártalapítási szándékát, amelyről a napokban számolt be a sajtó képviselőinek. Napjainkban 3 olyan párt működik a Felvidéken, amely magyar szavazatokra számít. A legrégebbi, a hamarosan 20 éves Magyar Közösség Pártja, a következő a 2009-ben MKP-s képviselők - köztük éppen Simon Zsolt - által alapított szlovák-magyar vegyes párt, a Most - Híd, valamint a 2013-ban bejegyzett Magyar Kereszténydemokrata Szövetség. Simon Zsolt tervei szerint a negyedik pártot Magyar - Madarské (magyarszké) Fórum néven az év végén jegyzi be a szlovák belügyminisztérium.

 

A kecskeméti megyei kórház önkéntes orvosai immár 12 éve rendszeresen végeznek szűrővizsgálatokat Székelyföldön

A kecskeméti megyei kórház önkéntes orvosai immár 12 éve rendszeresen végeznek szűrővizsgálatokat Székelyföldön. A napokban a háromszéki Szentkatolnán kereshetik fel a szakorvosokat a helyiek. A Bács-Kiskun megyei küldöttség látogatása ünnepi mozzanattal kezdődött, hiszen az 1848-49-es forradalom emlékhelyén a Nyerges-tetői hősök temetőjében, a tisztelgés jeléül kopjafát állítottak.

 

Kalotaszegen, az Élesd-Zilah-Kolozsvár háromszögben a bánffyhunyadi az egyetlen kórház

Kalotaszegen, az Élesd-Zilah-Kolozsvár háromszögben a bánffyhunyadi az egyetlen kórház. A város működteti, most 2 millió eurós pályázatból felújítják a kórház RÉGI épületét. 3 millió euróból korszerűen fel is szerelnék, ha novemberben pozitívan bírálják el a pályázatot. Buzás-Fekete Máriát, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármesterét Szilágyi Szabolcs kérdezte.

 

Augusztus végén tartották meg Magyarkanizsán az I. Vajdasági Üzleti Találkozót

Augusztus végén tartották meg Magyarkanizsán az I. Vajdasági Üzleti Találkozót, amelyen 43 a Vajdaságban élő magyar, illetve innen külföldre elszármazott fiatal cégvezető vett részt. A cél az volt, hogy ismerkedjenek egymással, egymás tevékenységével, kössenek új üzleteket és hozzanak létre új munkahelyeket a Vajdaságban. Elsőként az egyik szervezőt, Vigi Lászlót, a Wemsical Szerbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnökét kérdezte Németh Ernő.

 

Szeptember elsejétől új igazgatót neveztek ki az aradi Csiky Gergely Főgimnázium élére

Szeptember elsejétől új igazgatót neveztek ki az aradi Csiky Gergely Főgimnázium élére. Spier Tünde matematikatanártól nem teljesen idegen a tisztség, mert korábban aligazgatóként vett részt az iskola vezetésében. Mivel a megyében ez az egyetlen olyan magyar tanintézmény, amely középiskolai oktatást is nyújt, az új igazgató szerint nagy felelősséggel jár a tisztség, hiszen az egész Arad megyei magyar közösség elvárásainak meg kell felelnie. Pataky Lehel Zsolt kérdezte az új igazgatót.

 

Az idén is megérkeztek Temesvárra a Nemzetpolitikai Államtitkárság Petőfi Sándor Programjának ösztöndíjasai

Az elmúlt évekhez hasonlóan, szeptember első napjaiban az idén is megérkeztek Temesvárra a Nemzetpolitikai Államtitkárság Petőfi Sándor Programjának ösztöndíjasai. Mecser Szilvia és Halász Gergely is komoly romániai tapasztalatokkal rendelkezik, a következő kilenc hónapban főleg magyar nyelvoktatással, illetve a szórványkollégiumban programszervezéssel foglalkoznak. Már megkapták első feladatukat, ami nem más, mint a szeptember végi Temesvári Magyar Napok előkészítésében való részvétel. A Petőfi-ösztöndíjasokkal Lehőcz László beszélgetett.

 

Kitekintő

2018. szeptember 6. – Echo TV

 

Zelei József hosszú évek óta két keréken járja a világot. Az elmúlt tizenöt évben több ezer kilométert tett meg a béke hirdetése érdekében, így lett a világ egyedüli kerékpáros nagykövete.

 

A magyarok legnevesebb királya, kinek emlékét rengeteg népmese és monda őrzi, hacsak pár napra is, megjelent Felvidék egyik rendhagyó táborában. Talán ide is álruhában érkezett, mert személyesen senki sem találkozott vele.

 

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia Svédországban járt. A több mint 130 gyermek sikeres koncerteket adott a Skandináv-félszigeten. Meghívójuk a Svédországi Magyarok Közössége volt.

 

Következő riportunkban az Egyesült Államokba látogatunk, mégpedig az ottani magyarság egyik központjába, a New Jersey állambeli New Brunswickba. Az ottani magyar iskolát, illetve óvodát mutatjuk be.

Határok nélkül 2018. szeptember 5.

Határok nélkül

2018. szeptember 5. – Kossuth Rádió

 

Romániában megkezdődött a Parlament őszi ülésszaka

Romániában megkezdődött a Parlament őszi ülésszaka. A magyar képviselők számára megsokasodtak a feladatok. Erről kérdezte Szabó Ödön képviselőt, az RMDSz képviselőházi frakcióvezető-helyettesét, Oláh-Gál Elvira.

 

Két hónap múlva tartják Szerbiában az országos kisebbségi önkormányzati választásokat

Két hónap múlva tartják Szerbiában az országos kisebbségi önkormányzati választásokat. A Magyar Nemzeti Tanács jelenlegi összetételében a négyéves ciklus programjainak a lezárására készül, de ugyanakkor a munka folytatására is. Hajnal Jenő, az MNT jelenlegi elnöke ugyanis a listavezetője a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás elnevezésű listának is. Szerinte az egyik legfontosabb feladat az elvándorlás megállítása lesz. Hajnal Jenővel Németh Ernő beszélget.

 

Szlovákiában november 10-én lesznek az önkormányzati választások

Szlovákiában november 10-én lesznek az önkormányzati választások, ahol hét ciklus után nyolcadszor is indul Albár község polgármesteri posztjáért Bereck Oszkár. A Dunaszerdahelytől 5 kilométerre fekvő település lakosságának 90 százaléka magyar. Haják Szabó Mária beszélgetett a polgármesterre.

Szerb nyelvi felzárkóztatási program

Nincsenek könnyű helyzetben azok a délvidéki egyetemisták, akik magyar környezetben nőttek fel és az általános, valamint a középiskolát is magyar nyelven fejezték be, most pedig szerbül folytatják tanulmányaikat. Rajtuk kíván segíteni a Magyar Nemzeti Tanács szerb nyelvi felzárkóztató programja. Újvidék, Ternovácz István.

 

Túljelentkezés van, de a helyek mégis csak ősszel teltek be a kolozsvári református szakiskolában

Túljelentkezés van, de a helyek mégis csak ősszel teltek be a kolozsvári református szakiskolában. Sokan próbálkoznak először elméleti líceumokkal és csak második opció a szakiskola, így jelentkeznek ide csak ősszel. A kolozsvári Református Kollégium szakiskolája néhány éve indult, jelentős magyar állami támogatással az egyház egyik visszaszerzett ingatlanában. Az iskola koordinátorát, Nagy Tibort Szilágyi Szabolcs kérdezte

 

Jó gyakorlat a falusi turizmusban” címmel tanfolyamot hirdetett a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács

Jó gyakorlat a falusi turizmusban” címmel, fél éves tanfolyamot hirdetett a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács, amelyet 68-an végezték el sikeresen. A szakemberek szerint Kárpátalja kezdi visszanyerni turisztikai vonzerejét, egyre több a külföldi és a belföldi turista,de még mindig nem annyian mint 2014 előtt. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke az oklevelek ünnepélyes átadásán arról beszélt, hogy a kárpátaljai magyarság számára a turizmus az egyik fő bevételi forrás, ezért fontos a minőségi szolgáltatás.

 

Tegnap estig lehetett jelentkezni a III. Kastély Formula táborba

Tegnap estig lehetett jelentkezni a III. Kastély Formula táborba. Az irodalmi és történelmi vonatkozásokban gazdag marosvécsi Kemény-kastély hosszútávú fenntarthatóságára és közösségi felhasználására lehet javaslatokat megfogalmazni és kidolgozni. Egyetemisták és fiatal szakemberek jelentkezését várták! A részletekről Farkas Andrást, a PONT csoport stratégiai igazgatóját kérdezte Szilágyi Szabolcs

 

8. Szatmár Határok nélkül református találkozó Nagyecseden

A hétvégén 8. alkalommal rendezik meg a Szatmár Határok nélkül református találkozót Nagyecseden. A szervezővel, a rendezvény ötletgazdájával Fülöp Istvánnal, a mátészalkai Járási Hivatal vezetőjével Zsoldos Barna beszélgetett.

Határok nélkül 2018. szeptember 4.

Határok nélkül

2018. szeptember 4. – Kossuth Rádió

 

Ezentúl román szakos tanárok oktatnak a kisebbségek nyelvén zajló elemi oktatásban

A román kormánynak a napokban megjelent sürgősségi rendelete értelmében ezentúl a kisebbségek nyelvén zajló elemi oktatásban a román nyelvet nem az osztálytanítók, hanem román szakos tanárok oktathatják. A rendelet vonatkozó 17-es cikkelyének visszavonását kéri közleményében a Magyar Polgári Párt. Bíró Zsolt pártelnök, parlamenti képviselő. A Képviselőház oktatási bizottságának tagja beadvánnyal is fordult az szakminisztériumhoz. Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátor, a szenátus oktatási szakbizottságának tagja felelőtlennek tarja a román nyelv oktatására vonatkozó sürgősségi rendeletet, mert azt nem előzte meg szakmai előkészítés és megfelelő szakmai konzultáció.

 

Rendhagyó tanévnyitó Nagyszarván

Rendhagyó tanévnyitó volt Nagyszarván. Ellátogatott a felső-csallóközi településre Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, de nem a helyi magyar kisiskola iránt érdeklődött, hanem az iránt, hogy az önkormányzat miért utasította el a szlovák osztály létrehozására vonatkozó kérést. Haják Szabó Mária összeállítása.

 

Tanévnyitó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán

Ünnepélyes keretek között kezdte meg Beregszászon az új tanévet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete, amelynek jelenleg 70 településről 320 diákja van. Ezzel az egyik legnépszerűbb oktatási intézmény a megyében.

 

Rászoruló kárpátaljai gyerekeken segített a Katolikus Karitasz

Hetven halmozottan hátrányos helyzetű rászoruló kárpátaljai magyar kisdiáknak adott át az iskolakezdéshez szükséges tanszercsomagot az Ökumenikus Segélyszervezet Beregszászon.

 

A vajdasági általános iskolákban is megkezdődött a tanév

A vajdasági általános iskolákban is megkezdődött a tanév, amelynek első napjai minden bizonnyal az első osztályosok, és általában a kisdiákok számára a legizgalmasabbak. Ők állnak a középpontban a most következő összeállításban, amely a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában készült. Munkatársunk, Kónya-Kovács Otília elsőként annak igazgatóját, Molnár Attilát kérte mikrofonhoz. 

 

Az ősz folyamán lezárul a Délvidéki Magyar Térség- és Gazdaságfejlesztési Program első négyéves ciklusa

Az ősz folyamán lezárul a Délvidéki Magyar Térség- és Gazdaságfejlesztési Program első négyéves ciklusa. Az utolsó pályázatok elbírálása után az értékelés következik, majd a következő kör megtervezése. Juhász Bálintot, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjét Németh Ernő kérdezte.

 

Kisnyégerfalva volt az egyik helyszíne a hatodik Fekete Körös völgyi Magyar Napoknak

A mindössze 240 magyar lelket számláló Kisnyégerfalva volt az egyik helyszíne a hatodik Fekete Körös völgyi Magyar Napoknak. Az eseménysorozat a szórványban élő magyarság számára biztosított szórakozási lehetőséget, alkalmat adva a magyar hagyományok bemutatására, így erősítvén a térségben élők identitástudatát.

Határok nélkül 2018. szeptember 3.

Határok nélkül

2018. szeptember 3. – Kossuth Rádió

 

Kárpát-medence több régiójában ma elkezdődött a tanítás

Olyan kevesen vagyunk, hogy a műveletlenség luxusát nem engedhetjük meg magunknak” - Kodály Zoltán gondolatával hívta a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a felvidéki szülőket, pedagógusokat a magyar iskolák hivatalos tanévnyitó ünnepségére, a nagymegyeri Szent Miklós plébániatemplomba. Haják Szabó Mária összeállítása.

 

Hálaadó istentisztelettel indították a tanévet a kárpátaljai református líceumok az ugocsai Tiszapéterfalván

Hálaadó istentisztelettel indították a tanévet a kárpátaljai református líceumok az ugocsai Tiszapéterfalván. A megye négy református oktatási intézményében összesen 550 diák kezdi meg, vagy folytatja tanulmányait. Az ukrán állam semmilyen formában nem támogatja a református líceumok működését, még a tanárok fizetését sem fedezik. Az egyházi oktatási intézmények működését a magyar állam nemzeti jelentőségűvé nyilvánította, és normatív támogatásban részesíti a líceumokat.

 

Kinevezték Tamási Zsoltot

A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum igazgatója Tamási Zsolt múlt pénteken kapta kézhez a hivatalos kinevezését. Az iskolában azóta a tanév előkészítésén dolgoznak: - jóváhagyják a diákok átiratkozási kérelmeit, a következő napokban pedig munkaszerződést kötnek az új tanintézmény pedagógusaival. Erdei Edit Zsuzsánna interjú vasárnap délután készült a római katolikus iskolában.

 

Milleniumi emlékkápolnát avattak Szent Imre herceg tiszteletére a partiumi Hegyközszentimrén

Milleniumi emlékkápolnát avattak Szent Imre herceg tiszteletére a partiumi Hegyközszentimrén. Több mint tíz év után sikerült befejezni a kápolna építését, amit az építtetők szeretnék, ha idővel a magyar nemzet egyik zarándokhelyévé válna. A kápolna időszakos kiállításoknak is otthont ad. Az elsőt, amely Hegyközszentimréről és Imre herceg örökségéről szól, a kápolnaavató alkalmából nyitották meg. Imre herceg 1031 szeptember 2-án a Hegyközszentimre melletti erdőben vesztette életét, egy vadászbalesetben.

 

Vasárnap ért véget a VI. vásárhelyi Forgatag

Vasárnap ért véget a VI. vásárhelyi Forgatag. A székesfehérvári Szent István Király Múzeum is volt sátra. A gyerekeket és szüleiket színes programkínálattal, interaktív játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várták. Az utolsó nap hangulatáról készül Erdei Edit Zsuzsanna összeállítása.

 

Kamionon gördült be az Opera Székelyföldre

Kamionon gördült be az Opera Székelyföldre. Nyolc településen mutatták és mutatják be ezekben a napokban Donizetti Szerelmi bájital c. vígoperáját. A Magyar Állami Opera küldetést teljesít - mondta Csíkszeredában Ókovács Szilveszter főigazgató, aki Beregszászról, a Bánk Bán előadása után utazott Erdélybe. Oláh-Gál Elvira összeállításában elsőként Cser Ádám karmestert hallhatjuk.

Határok nélkül 2018. augusztus 29.

Határok nélkül

2018. augusztus 29. – Kossuth Rádió

 

Újabb büntetés a székely zászló használata miatt

Hetvenezer lejre büntették Tóth Sándort, Nyárádszereda polgármesterét, amiért nem távolította el a székely zászlót a városháza épületének homlokzatáról. Interjú Tóth Sándorral, Nyárádszereda polgármesterével.

 

Barta József: résen kell lennie a helyi magyar érdekképviseleti szervezeteknek

Ukrajnában szeptember elején ismét megkezdődik a parlamenti munka, ahol az új törvények elfogadása mellett az alkotmánymódosítás is terítékre kerülhet. Barta József, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese szerint résen kell lennie a helyi magyar érdekképviseleti szerveknek, hogy ne csorbuljanak tovább a kisebbségek jogai.

 

A Székely Nemzeti Tanács centenáriumi nagygyűlésre hívja a székelyeket

A Székely Nemzeti Tanács centenáriumi nagygyűlésre hívja a székelyeket 2018. november 18-ára Sepsiszentgyörgy főterére. A felhívás emlékező nagygyűlésnek nevezi az eseményt, ahol a székelység és a vele szolidaritást vállaló erdélyi magyarság egységes tudja megmutatni erejét.

 

A Magyar Kormány támogatásával újult meg a Szent Ágoston plébánia a felvidéki Eker községben

A Magyar Kormány támogatásával újult meg a Szent Ágoston plébánia a felvidéki Eker községben. A településen a templombúcsú napján szentmisét tartottak, amelyen érseki áldásban részesült a templom.

 

Záróvizsgával ért véget a Prosperitati Alapítvány pályakezdő vállalkozók számára indított előadássorozata

Záróvizsgával ért véget a Prosperitati Alapítvány pályakezdő vállalkozók számára indított előadássorozata, amely az alapítvány startup pályázatának első állomása volt. 327 kezdő vállalkozó vett részt a négynapos képzésen, amit Magyarkanizsán tartottak.

 

Zárógálával ért véget a Kolozsvári Magyar Napok

Vasárnap Kolozsvár főterén ünnepélyes zárógálával, valamint a 100 tagú cigányzenekar fellépésével zárult a 9. Kolozsvári Magyar Napok. A rendezvényen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere mondott ünnepi beszédet.

Határok nélkül 2018. augusztus 27.

Határok nélkül

2018. augusztus 27. - Kossuth Rádió

 

Bemutatta nemzeti tanácsi választási listáját a VMSZ

Ma sajtótájékoztatón ismertette a nemzeti tanácsi választási listáját a Vajdasági Magyar Szövetség. Szerbiában november 4-én tartják a kisebbségi önkormányzati választásokat. A legnagobb délvidéki magyar párt a munka folytatására készül. 

 

Új szakok indulnak a Selye János Egyetemen 

Mikor a romániai magyar oktatási intézményekről az utóbbi időben kellemetlen híreket kapunk, ugyanez nem mondható el szerencsére a felvidéki felsőoktatási intézményekről. Stabil fejlődési pályára került a Selye János Egyetem, amely magyar nyelven nyújt képzést számos karon, idén pedig új szakokat is sikerült akkreditálni.

 

Készül az új buzitai óvoda

A Kassa közelében fekvő Buzitát akár magyar szigetnek is nevezhetnénk, hiszen közel 1200 lakosának 80 százaléka vallja magát magyarnak. A településen csak magyar iskola és óvoda működik. A Gólyafészek óvoda épülete már száz éves, most a magyar kormány támogatásával jövőre új épületbe költözhetnek a kicsik.

 

A Márton Áron Múzeum megnyitója

Márton Áron születésének évfordulójáról minden év augusztusának végén megemlékeznek szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Idén a hétvégén tartották az emlékünnepséget, amelynek keretében átadták a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával felújított Márton Áron múzeumot. Interjú Potápi Árpád János államtitkárral.

 

Összefoglaló a Kolozsvári Magyar Napokról

Egy héten át tartott, és vasárnap zárult a Kolozsvári Magyar Napok, az erdélyi magyarság legnagyonn kulturális fesztiválja, amely az idei évben a Mátyás király Emlékév jegyében került megrendezésre. Kis ízelítő a hét legfontosabb eseményeiből.

 

Látogatás a mezőgecsei lekvárfesztiválon

Kilencedik alkalommal szerveztek Mezőgecsén lekvárfőző fesztivált. A cél hagyományőrzés mellett a turisztika fellendítése, a turizmus ugyanis az egyik fő megélhetési forrása a helybélieknek.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog