Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Határok nélkül 2018. július 10

Határok nélkül 

2018. július 10. – Kossuth Rádió

 

Hétfőn a képviselőház elfogadta Románia új közigazgatási törvénykönyvét

Öt hónapos parlamenti vita és szakbizottsági munka után hétfőn a képviselőház elfogadta Románia új közigazgatási törvénykönyvét. Az RMDSZ szerint a kisebbségek anyanyelvhasználatát biztosító, európai szellemiségű, a decentralizációt és az önkormányzatok önrendelkezését erősítő közigazgatási törvénykönyv a párt hathatós hozzájárulásával nyerte el végleges formáját. Korodi Attilát, az RMDSZ parlamenti frakcióvezetőjét Oláh Gál Elvira hívta fel telefonon.

 

A kárpátaljai magyar politikai és szakmai szervezetek július közepén tárgyalnak az ukrán oktatási miniszterrel

A kárpátaljai magyar politikai és szakmai szervezetek július közepén tárgyalnak az ukrán oktatási miniszterrel a kárpátaljai magyar oktatási hálózatot hátrányosan érintő intézkedésekről. A tavaly szeptemberben elfogadott oktatási törvény után, Kijev most a közoktatásról szóló törvényen dolgozik, a két jogszabály egyelőre ellentmond. Iváncsik Attila mikrofonja előtt elsőként Juhász Hajnalkát, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnökét halljuk.

 

Közéleti fórum Magyarkanizsán

A kiváló magyar-szerb politikai kapcsolatok lehetővé teszik, hogy a Vajdaságban élők – legyenek azok magyarok vagy szerbek – problémáit, az elvándorlást, és az elszegényedést, közösen oldják meg. A V4-ek együttműködésbe Szerbiának is be kellene kapcsolódnia, hangzott el szombaton Magyarkanizsán azon a fórumon, amelyen vajdasági és anyaországi közéleti személyiségek, újságírók, történészek beszéltek a jelen kor kihívásairól. Németh Ernő kérdezte a résztvevőket, elsőként Kávai Szabolcs délvidéki történészt.

 

Hivatásunk magyar, küldetésünk európai – ez a pozsonyi Esterházy Akadémia jelmondata

Hivatásunk magyar, küldetésünk európai – ez a pozsonyi Esterházy Akadémia jelmondata. Az új tehetséggondozó, a közéleti szerepvállalásra felkészítő intézményben véget ért az első tanév. Egyik hallgatójuk Bencze Dávid egyszerre volt az egri Eszterházy Károly Egyetem doktorandusza és az Esterházy Akadémia hallgatója, és mint mondta munkatársunknak, Haják Szabó Máriának - a két helyen egymást kiegészítő, támogató tudást kap.

 

Véget ért Aradon az  általános iskolások anyanyelvi tábora

Véget ért Aradon az  általános iskolások anyanyelvi tábora. Olyan gyerekeknek rendezték az egy hetes foglalkozást, akik választható tantárgyként tanulják a magyar nyelvet és irodalmat. Arad megyében fél tucat településen közel hatvanan érintettek. Sajnos, ahol egyszer már megszűnt a magyar tannyelvű osztály, ott még a törvény biztosította jog ellenére is körülményes az újraindítás, így marad a fakultatív magyar óra, a többi tantárgyat pedig románul kell tanulniuk a gyerekeknek. Pataky Lehel Zsolt erről kérdezte Arad megye főtanfelügyelő-helyettesét, Pellegrini Miklóst.

 

A Bethlen Gábor Kollégiumban 160 éve működik a tanítóképző

Az 1622-ben Gyulafehérváron alapított, majd 1662-ben Nagyenyedre áthelyezett Bethlen Gábor Kollégiumban 160 éve működik a tanítóképző. A nagy múltú intézményben a hét végén tartották 40 éves találkozójukat az 1978-ban végzett tanítóképzősök, akik az elmúlt 4 évtizedben generációk egész sorának adták át a Bethlen-szellemiséget. Az ősi kollégium harangszavára összegyűlt öregdiákokat volt osztályfőnökük: a 90 éves Király László nyugalmazott magyartanár és a kollégium vezetője: Szőcs Ildikó igazgató is örömmel fogadta. Erdei Edit Zsuzsánna összeállítása.

 

35. Aratóverseny Muzslyán

Hagyományosan arattak Muzslyán a hétvégén. A különbség csak az volt az 50-60 évvel ezelőtti és a mostani munkában, hogy a zsűri mindenre odafigyelt: milyen reggelit hoztak az aratók, milyen öltözékben végezték a munkát, meg volt-e minden szerszám az aratáshoz, milyen tisztán hagyták a tarlót, hogyan rakták össze a kereszteket, hova került az ún. papkéve. Ezek alapján osztották ki a díjakat is, mert kolléganőnk Kónya Kovács Ottília a 35. Aratóversenyen járt.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog