Határok nélkül 2018. július 3.

Határok nélkül

2018. július 3. – Kossuth Rádió

 

Valamennyi vád alól felmentette első fokon a Hargita megyei törvényszék Mezei Jánost

Valamennyi vád alól felmentette első fokon a Hargita megyei törvényszék Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós volt polgármesterét az ellene indított korrupciós perben.

 

Kell a gyorsforgalmi út Dél-Szlovákiába, de milyen áron

A Felső-Csallóköz magyar falvainak, nemcsak a tömeges betelepülést, hanem a Pozsony környéki útépítésekkel járó terheket is viselniük kell. Csallóközcsütörtök, Béke és Csákány polgármesterei az ügyészséghez fordultak, mert gyanújuk szerint a törvényt megkerülve akarnak kavicsbányákat nyitni a települések határában. Az ügyről tartott sajtótájékoztatón készült Haják szabó Mária összeállítása.

 

Leghamarabb három év múlva lesz ismét látogatható Krasznahorka

Leghamarabb három év múlva lesz ismét látogatható Krasznahorka - mondta hétfői terepszemléje után a szlovák kulturális miniszter. Lubica Lassáková maga is elégedetlen a felújítási munkák menetével, személycserékkel, - és a külön a vár felújításával foglalkozó testület megalakításával szeretné meggyorsítani a munkálatokat.

 

Vajdaságban évek óta csökken az általános iskola első osztályába iratkozó magyar diákok száma

Vajdaságban évek óta csökken az általános iskola első osztályába iratkozó magyar diákok száma. Míg öt évvel ezelőtt 1861 gyereket írattak magyar tannyelvű iskolába, vagy osztályba, addig tavaly már csak 1409. Hogy idén őszre mire lehet számítani, erről kérdezte Jerasz Anikót, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának az elnökét Ternovácz István.

 

Besztercén ősztől ingyenes kollégiumi elhelyezést biztosítanak azoknak a diákoknak, akik a helyi líceum magyar tagozatán folytatják tanulmányaikat

Besztercén ősztől ingyenes kollégiumi elhelyezést biztosítanak azoknak a diákoknak, akik a helyi líceum magyar tagozatán folytatják tanulmányaikat. A 42 férőhelyes besztercei szórványkollégium a református egyház védnöksége alatt működik. Ugyanakkor az ingázás is ingyenessé válik azoknak, akik Besztercén vagy Bethlenben tanulnak, a magyar tagozaton. Erdei Edit Zsuzsánna a részletekről érdeklődött Décsei Attilánál, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei elnökénél.

 

Kelet-Közép-Európából nagyon sok fiatal megy Nyugatra szerencsét próbálni,

Kelet-Közép-Európából nagyon sok fiatal megy Nyugatra szerencsét próbálni, aztán vagy boldogul, vagy nem, de az biztos, hogy a megélhetés drága. Ma már nem kell a szülőföldet elhagyni, hiszen vannak online munkák. Ezek előnyeiről és hátrányairól kérdezi elsőként Csatlós Pált, a Romániai magyar Közgazdász Társaság elnökét Németh Ernő, majd a délvidéki tapasztalatokról hallanak

 

Újra ellátogatott a budapesti Katolikus Karitász Orvosmissziója Muzslyára

Újra ellátogatott a budapesti Katolikus Karitász Orvosmissziója Muzslyára, először április végén jártak a közép-bánáti szórványban , akkor mintegy 300 gyermeket és felnőttet vizsgáltak meg. Most pedig elhozták az elkészült szemüvegeket és talpbetéteket a gyerekeknek, időseknek egyaránt. Kónya-Kovács Otília járt a helyszínen.

 

Felvidékre érkezett az a kalákában építkező csapat, amely régi paraszti fürdők helyreállításába kezdett előbb Erdélyben, majd az anyaországban

Egy héten át tartó munkával vasárnapra letette névjegyét immár a Felvidéken is az a kalákában építkező csapat, amely régi paraszti fürdők helyreállításába kezdett előbb Erdélyben, majd az anyaországban. Egyházasbást határában a turisták és a helyiek nagy örömére " feredő"-t építettek társadalmi munkában erdélyiek, anyaországiak és felvidékiek.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog