A Momentum Mozgalom (Momentum) párt fővezére Fekete-Győr András megjelent Kolozsváron és az Dan Barnának az USR-PLUS államelnök jelöltjének kampányolt a román államelnök választás előtt. Véleménye szerint „Nekünk az USR-PLUS a szövetségesünk, ami a romániai Momentum” Most a napokba a libsiktől megkaptuk a második orrba vágást is. Havasi Gábor, a Momentum Mozgalom fővárosi politikusa is kiált a a román pártkoalíció mellett.

Fekete-Győr véleménye „a magyarok azzal járnak jobban, ha – Kelemen Hunorral ellentétben – olyan jelöltre szavaznak, akinek esélye is van nyerni, az USR-PLUS-nak pedig amúgy is komoly kisebbségvédelmi programja van.” nem átallotta a jelenlevőket félrevezetni a hazugságával, a kisebbség védelem kapcsán. Utólag elismerte a Maszol-nak, hogy „tévedett” , ugyanis a portál rávilágított, hogy „sem az USR-nek, sem a Dan Barnát jelölő választási szövetségnek semmilyen kisebbségvédelmi programja nincs”.

Feltételezhető, hogy a kijelentés esetleg tudatos volt. Mint politikus nagyon jól tudja, hogy a manipulációnak egyik eszköze: a tömeg előtt kijelent egy félrevezető állítást, amit később megcáfol valahol a médiában és elismeri a tévedését, de ez már nem jut el azokhoz akik hallották a szövegét.

Most Havasi Gábor a Momentum budapesti politikusa szerint Ciolos pártjának progresszivitása jót jelent a romániai magyaroknak is. Ennek kapcsán elmondta az ATV Magyarország nov. 18-ai adásában: nem feltétlenül a nemzeti hovatartozás alapján kell a romániai belpolitikában támogatni egy elnökjelöltet, hanem „arra kell gondolnunk, hogy melyik az az elnökjelölt, aki megfelelő feltételeket tud teremteni a romániai magyarság számára”. „Úgy gondoltuk, hogy a mögé a jelölt mögé kell beállnunk, aki egy progresszív értékrendet képvisel és egy progresszív programmal” a romániai magyaroknak is jobb feltételeket teremt. (SIC) (Ezen csak röhögni lehet pont a meghasonult szász fogja a Kánaánt megteremteni a magyaroknak Romániában.)
Szerinte azt a Ciolos román politikust kell támogatni, aki a rendszerváltás után Gheorghe Funar nacionalista pártja, illetve szintén szélsőségesen nacionalista Vatra Românească szervezet vezető beosztású tagja volt. „Kutyából nem lesz szalonna” mondja közmondás nacionalista politikus se lesz magyar barát. Az is lehet, hogy ami a románoknak nem sikerült száz év alatt a magyarok beolvasztása a többségi nemzetbe, remélik az USR-Plus és a testvérpártja a Momentum összefogása elvégzi a feladatot.

Úgy látszik a cél egyértelmű a Fidesz befolyást meg kell törni Erdélyben és a romániai magyarságot is a liberális vonalra rá kell állítani. Hogy ebben mennyi a magyarországi libsik kezdeményezése és mennyi az európai liberális sugallat, nem lehet tudni, de előbb utóbb kiderül, csak akkor már nehogy késő legyen. Hisz a neoliberális vonal az RMDSZ-ben is már megjelent Porcsalmi Bálint képében. 2018-ban a család meghatározásához kapcsolódó alkotmánymódosítás népszavazásról a véleménye: nem vesz részt a 2018. október 7-ei népszavazáson, és reméli, hogy a szövetség nem fogja támogatni a referendumot. Arról a népszavazásról van szó, amivel az európai, sőt a nemzetközi tendenciákkal szembement Románia, kijelentve: a család egy férfi és egy nő házasságán alapul.
Feltételezhető, hogy az se volt véletlen mikor szeptemberben az RMDSZ közeli Országos Magyar Középiskolások Szövetsége meghívta a Diákönkormányzati Szabadegyetemre Fekete-Győr András jogászt, a magyarországi Momentum elnökét egy beszélgetés erejéig. Ekkor találkozott RMDSZ politikusokkal is.
Nesze neked erdélyi magyarság szépen apró lépésekkel „vezetnek a falnak” úgy a magyar politikusok mint a románok.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog