Hozzávetőlegesen hatszázan tettek eleget a magukat nemzetvédőnek mondó, de valójában szélsőségesen magyarellenes, fasisztoid megnyilvánulásoktól és retorikától sem mentes szervezetek felhívásának, és vettek részt a román hadsereg napja alkalmából október 25-én Úzvölgyében szervezett rendezvényen.


Hosszú időn keresztül nézegettem az ország különböző szegleteiből népviseletben odaseregletteket ábrázoló fotókat és videofelvételeket. Zömében békés férfiak és asszonyokat láttam, jó szándékú embereket, akik megemlékezni jöttek. És mindkét nemhez tartozó ártatlan gyerekeket. Szegények nem tudták, hogy rossz helyen vannak, mert jelenlétükkel egy történelemhamisítási kísérlet, területfoglalás és temetőgyalázás részeseivé váltak.

Zömében békés, jó szándékú embereket láttam, de itt-ott gyűlölettől elsötétült arcokba is botlott a tekintetem. Ők azok, akik félrevezették hiszékeny nemzettársaikat. Akik a román hősökről nyugvóhelyükön való méltóságteljes megemlékezés helyett, mások örök álmának a megzavarását választották. Akik hazugságok és rágalmak hangoztatásával a gyűlölet magvainak elültetésén fáradoztak. És ők azok, akik ez alkalomból kitüntették a temetőfoglalókat és kegyeletsértőket.

Aljas tetteiket ráadásul a román állam és ortodox egyház vezetőinek tudtával és cinkos belegyezésével követték el a nemzet egészének nagy szégyenére. Ha nem így lenne, akkor a felbujtott tömeg nem masírozhatott volna román zászlókat lobogtatva az itt elhantolt magyar katonák keresztjei között. Románia parlamentje nem küld „Örök dicsőség a román hősöknek” feliratos koszorút ide, és azt nem helyezik kihívóan a magyar királyi honvédség kötelékében elesettek névsorát őrző márványtáblák alá. De a román fegyveres testületek egyenruhás vagy civilbe bújtatott magas rangú tisztjei sem szentesítik jelenlétükkel a történéseket, mint ahogy a szertartást végző papok sem.
A helyszínen tavasz óta véghezvitt cselekedeteknek, lezajlott eseményeknek és elhangzott beszédeknek számunkra világos üzenete van: az ország irányítói ránk nemkívánatos közösségként tekintenek. Ezt viszont elfogadhatatlan. Tiltakozni kell ellene bel- és külföldön egyaránt! A tulajdonunkat pedig meg kell védeni! Mindez azonban csak egységes fellépés esetén járhat eredménnyel, illetve sikerülhet.

Bedő Zoltán

 

Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog