Beindult az elnökválasztási kampány Romániában, a kisebbségeket is megkörnyékezték – szakértők szerint ez csak mézesmadzag, s kérdés, hogy kinek szánták

 

"Érdekes fordulat volt, amikor hirtelen kiderült, hogy a PSD beterjeszti – a magyarok régi követelésének megfelelően – a kisebbségek kulturális autonómiájáról szóló törvénytervezetet. Ezt az RMDSZ sem tudta mire vélni, de alapvetően szkeptikusan viszonyultak a helyzethez, és jelezték, velük nem egyeztetett senki.

Pászkán Zsolt szakértő lapunknak rámutatott: minden előzmény nélkül jelent meg a törvényjavaslat a bukaresti parlament honlapján, a román médiában mindössze egy sokadrangú Basescu-párti Maros megyei politikus szólalt fel ellene. Az RMDSZ hasonló tárgyú javaslata már 2005-ben lepattant a román törvényhozásról, kétséges, hogy tartalmában ez a javaslat azt fedné. Mindennek Pászkán szerint több célja lehet: egyrészt talán a szocdemek így próbálnak magyar szavazatokat szerezni az elnökválasztás idején („legalább azt az erőfeszítést megteszik, hogy ígérnek valamit”), szemben az USR-rel, amelyik teljesen ignorálta a magyar-témát.

A másik, rosszabbik lehetőség Pászkán szerint, hogy a jelenlegi labilis román politikai közegben egy „meddő, de a magyar közösség számára mélyen sértő cirkuszt” keltsenek, illetve akár az is elképzelhető, hogy úgy fogalmazzák meg ezt a törvényt, hogy a reform ürügyén meglévő jogokat is megvonjanak
a magyaroktól.

Ugyanettől óvott Illyés is, aki hozzátette: szerinte a bedobott javaslat nem az elnökválasztással van összefüggésben, hanem a kormány vékonyka többségével, amit a 17 kisebbségi képviselővel próbálhatnak megőrizni egy bizalmatlansági indítvány esetén. Azaz – ha lesz valami a törvényjavaslatból – felkínálhatnak egy olyan kulturális autonómiáról szóló koncepciót, amely egy kisebb létszámú közösségnek megfelel, a magyarok jogaiból viszont akár még el is vesz – mutatott rá.
Röviden


Karlendítős kép jelent meg az egyik közösségi portálon Csomortányi Istvánról, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökéről, az RMDSZ azonnal lemondásra szólította fel a rivális párt – tisztségében éppen a napokban megerősített – elnökét. A fényképen, amely éppen az EMNP Kolozs megyei honlapján jelent meg, egyébként öt fiatal látható, közülük hárman karlendítenek, köztük Csomortányi, a fotóhoz pedig csatolták az elnök szombati mondatait a párt egységéről. Az EMNP közleményt adott ki, oldaluk feltörését és manipulált képet, Csomortányi támadást emlegetett. A Maszol.ro portálon azonban egy másik fotó is megjelent, hasonló tartalommal.

Keményen bírálták az RMDSZ Maros megyei szervezetét amiatt, hogy előválasztás és politikai egyeztetések nélkül jelölte ki Soós Zoltánt marosvásárhelyi polgármesterjelöltnek. A Krónika napilap arról írt, az RMDSZ lemondott a városról, a párt lemondatott korábbi helyi vezetője szerint maga a pártküldöttség sem ért egyet Soós személyével. A rivális magyar pártok – az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) – is tiltakozott a magyarság esélyeit csökkentő gyakorlat ellen."

Veczán Zoltán

A címet a szerkesztőség adta. Eredeti: cím Autonómiaígérettel a magyar voksokért

A teljes szöveget itt olvashatja: magyarhirlap.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog