Kérem ne értsék félre a hír igaz, nem félretájékoztatás.

Az együttműködésre, közös projektek megvalósítására vonatkozó tanácshatározat-tervezetet írt alá Borboly Csaba Hargita és Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök Sepsiszentgyörgyön. A dokumentum szerint a székelyföldi megyei önkormányzatok közigazgatási, gazdasági és társadalmi téren kívánnak együttműködni, amelyek keretében közös projekteket valósítanának meg, valamint rendezvényeket szerveznének.

Szóval a hír igaz azzal a szépséghibával, hogy öt évvel ezelőtt 2014. november 13-án röppent fel.

 

 Sajnos azóta sem érezzük semmilyen jótékony hatását, hogy miért feneklett meg ki tudja. (Kitaláljuk! A hatalomnak nem tetszett és ahol lehet akadályozta.)

Igaz a tavaly megalakult Nyugat Erdély Társulásról se hallunk szenzációs híreket, feltételezhetjük, hogy tervezgetnek és várják a megfelelő alkalmat, hogy uniós pénzen fejlesszenek.

 Közben Szeben és Brassó megyei települések is döntöttek, létrehozva a „Fogarasföld Mikrorégió” társulást. A Fogarasföld szövetséghez egyelőre mindkét megyéből két-két város (Felek és Nagytalmács Szebenből, Fogaras és Viktóriaváros Brassóból) csatlakozott, valamint 29 község is.

Vajon itt a Kárpát-kanyarban mi mire várunk? Évtizedek óta „harcolunk” az autonómiáért, de főleg emlegetjük. Most mikor Erdély úgy tűnik megbolydul és remény születhet az eltávolodásra a hegyentúli szorításból, mi hallgatunk vagyis azok, akik vállalták, hogy vezetnek minket és mi bizalmat szavaztunk. Majd sajnálkozni fogunk, hogy elment a vonat és nem ültünk fel rá.

 Ha már az öt éve kitalált két megye közti társulás valami oknál fogva nehezen működik, meddig várnak polgármestereink Székelyföldön, hogy „Magyar Autonóm Kistérségi” régióba tömörüljenek, amelyet akár „Székelyföldnek is nevezhetnénk.

Talán attól félnek elöljáróink, hogy a nyakunkba varrják a szeparatista revizionista jelzőket, ebből aztán valamilyen hátrányuk származik. Esetleg kiesnek az erős emberek kegyeiből és „leszakadnak a kormány jótékony köldökéről”. Attól hogy mindenféle jelzőt ránk ránk aggatnak igazán nem kell félni, hisz akár követeljük, akár nem jogainkat úgyis megteszik.

 Ideje volna megkeresni azokat a józanul gondolkodó embereket legyen az magyar vagy román, akik a régió fejlődését helyezik előtérbe és ezekkel leülni, együtt kidolgozni az autonómia tervet. Hisz már létezett egyszer Magyar Autonóm Tartomány ahol együtt éltek magyarok, románok és „nem estek egymás torkának”.

Ha nehéz, olyan román székelyföldi politikust kapni aki velünk tárgyalna. Ha nehéz elfogadtatni a többségi magyar lakta települések társulását, nem ártana Bakk Miklós politológus ötletét kipróbálni: biztatni a székelyföldi román többségű településeket a kistérségi társulásra, amely megnyithatná az utat a magyar többségű települések kistérségi társulásainak elfogadása felé.

 Sajnos egy olyan világ, amelyben élünk már semmi sem működik a régi, hagyományos normák szerint, még a józan ész sem. Vajon csak az marad, hogy a balkáni sarat tapodjuk tovább?

Reméljük nem! Vannak még józan eszű székelyek.

 Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog