Március 15. Kézdivásárhelyen Egyhetes programsorozat a szabadságharc tiszteletére

Kézdivásárhely az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik kulcsvárosa volt, a hadianyaggyártás egyik erdélyi központja, Turóczi Mózes öntödéjében készültek Gábor Áron rézágyúi, de az ágyúöntő műhely mellett volt golyóöntő, puskaporgyártó, gyutacskészítő műhely is. Múltunk kötelez, így a város önkormányzata minden évben méltón emlékezik a szabadságharcra, annak hőseire. A március 15-i programsorozat ezúttal is egyhetes lesz, amelyben szónok- és szavalóverseny, ünnepi tárlat és gálaműsor is helyet kap. A központi ünnepség idei díszszónoka Ft. Kató Béla református püspök lesz.

 

A magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett eseménysorozat első napjaiban immár hagyományosan a Zúg Március szónokverseny (március 11.) és az általános iskolások számára kiírt szavalóverseny (március 7.) kap helyet, az Incze László Céhtörténeti Múzeum pedig megnyitja szintén hagyományos, ünnepi tárlatát. 2019. március 10-én, vasárnap délben a 30., jubileumi ünnepi tárlatot dr. Deák Ferenc műkritikus, Dobolyi Annmária és Vargha Fruzsina művészettörténészek nyitják meg, közreműködik a Cantus Kamarakórus, Fórika Balázs karnagy irányításával. Az esemény házigazdája Dr. Dimény Attila múzeumvezető.

Március 14-én délután és 15-én délelőtt a Nyerges-tetőn, valamint Kézdivásárhely közterein emlékeznek a városi oktatási intézmányek, valamint a városba érkező küldöttségek tagjai, a Nyerges-tetőn ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a Bod Péter Tanítóképző és a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának tanulói és tanárai, valamint az Apor Péter Szakközépiskola diákjai. Március 15-én, 10 órakor ünnepi istentisztelettel indul a nap a református templomban, amelyen igét hirdet Kató Béla püspök, műsorral készül a Református Kollégium diáksága. A Gábor Áron téren tartandó megemlékezés 11 órakor kezdődik az iskolák felvonulásával, majd lovashuszárok, a XV. Székely Határőr gyalogezred, a hagyományőrző csapatok és a környező falvak képviselőinek bemutatkozása következik. Az ünnepi műsor a déli harangszó után veszi kezdetét itt közreműködik a Historica zenekar, a Tanulók Klubja fúvószenekara, Kalányos Roland, valamint népdalt énekel Bartók Botond, a Nagy Mózes Elméleti Líceum tanulója. Az ünneplőket köszönti Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, ünnepi beszédet mond Ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.

A programsorozat alkalomhoz illő előadással zárul, amelyet 19 órától tartanak a Vigadó Művelődési Házban, rendezője Lung László Zsolt. A központi ünnepség, az esti ünnepi műsor, valamint az eseménysorozat részletes programját a későbbiekben közöljük.

Közlemény

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog