„Négy égtáj, egy Térkép” szombaton a Duna Televízió műsorán!


Kassa Szt. Erzsébet-székesegyház

Százkilencven éve született Orbán Balázs „a legnagyobb székely”!— Elindult a Rákóczi emlékvonat Budapest és Kassa között — Márai Sándor és Kassa városa — felújítási munkálatok és szellemi megújulás Marosvécsen a Kemény-kastélyban.

 

Orbán Balázs néprajzkutató, fotográfus, országgyűlési képviselő. Kiemelkedő, máig meghatározó értékű műve a Székelyföld leírása. A lengyelfalvi báró művelt világutazó volt és egyúttal Székelyföld modernizációjának egyik legjelentősebb 19. századi úttörője. A hálás utókor hamarosan emlékmúzeumot állít tiszteletére egykori birtokán, Szejkefürdőn.

A 2019-es esztendőt a Magyar Országgyűlés II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította. Ennek jegyében indított nosztalgiavonatot a MÁV. A Budapest–Kassa útvonalon közlekedő történelmi emlékvonat különleges programokkal várja az érdeklődőket.

Márai Sándor életútja az egyik legkülönösebb a XX. századi magyar írók között. Szülővárosához, Kassához fűződő viszonya nagyon szoros volt. Írásaiban újra meg újra felmerül egy-egy emlékkép a múltból, amely ehhez a városhoz és környékéhez köti. A felvidéki város tisztelettel adózik híres szülötte, Márai Sándor emlékének.

Erdély egyik legnagyobb múltú kastélya, a marosvécsi Kemény-kastély, ma múzeumként látogatható. A román államtól öt évvel ezelőtt kapták vissza az örökösök. A Kemény család leszármazottjai megfeszített munkával próbálják felújítani a kastélyt, amelyet egyúttal szeretnének kulturális programok színterévé varázsolni.

 

Adás: DUNA Televízió, november 2. (szombat) 06:55.

Ismétlés

Duna World, november 2., (szombat) 18:55.

Duna World, november 3. (vasárnap) 05:50. és 11:00.

Duna World, november 5. (kedd) 16:45.

Duna World, november 7. (csütörtök) 16:45.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog